U Novom zavjetu, koncept "nove zapovijedi" koju je dao Isus duboko je i transformativno učenje koje sažima bit Njegove službe i srce kršćanske etike. Ova se zapovijed nalazi u Evanđelju po Ivanu, posebno u Ivanu 13,34-35, gdje Isus govori svojim učenicima:
"Novu vam zapovijed dajem: Ljubite jedni druge. Kao što sam ja ljubio vas, tako i vi ljubite jedni druge. Po tome će svi poznati da ste moji učenici, ako se budete ljubili." (Ivan 13:34-35, NIV)
Ova zapovijed nije posve nova u smislu da je poziv na ljubav prisutan u Starom zavjetu. Na primjer, Levitski zakonik 19:18 upućuje: "Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe." Međutim, Isusova je zapovijed nova po svojoj dubini, svom modelu i svojim implikacijama.
Dubina nove zapovijedi
Zapovijed da ljubimo jedni druge kao što nas je Isus ljubio uvodi novi standard ljubavi. Ljubav o kojoj Isus govori nije samo osjećaj ili apstraktan pojam; to je djelatna, sebedarna, požrtvovna ljubav. Ovo je agape ljubav, ljubav koja traži dobrobit drugih čak i uz veliku osobnu cijenu. Isus je pokazao primjer ove ljubavi kroz svoja djela i konačno kroz svoju žrtvu na križu.
U Ivanu 15,12-13 Isus ponavlja ovu zapovijed i dodatno pojašnjava njezinu prirodu:
"Moja je zapovijed ova: Ljubite jedni druge kao što sam vas ljubio. Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje."
Isusovu ljubav karakteriziraju poniznost, služenje i samoprijegor. To je zorno prikazano kada On pere noge svojim učenicima, što je čin koji je obično obavljao najniži sluga u kućanstvu (Ivan 13,1-17). Praćući im noge, Isus ih nije samo poučio o služenju, nego je također oblikovao vrstu ljubavi koja druge stavlja na prvo mjesto.
Model nove zapovijedi
Nova je zapovijed utemeljena na primjeru Kristove ljubavi. Isus nam ne govori samo da volimo; On nam pokazuje kako voljeti. Cijeli njegov život i služba svjedočanstvo su te ljubavi. Od ozdravljenja bolesnih i hranjenja gladnih do opraštanja grešnicima i prihvaćanja marginaliziranih, Isusova su djela dosljedno pokazivala ljubav koja nadilazi društvene, kulturne i vjerske barijere.
Konačni izraz te ljubavi nalazi se u križu. U Rimljanima 5,8 Pavao piše:
„Ali Bog pokazuje svoju ljubav prema nama ovime: dok smo još bili grešnici, Krist je za nas umro.
Isusova žrtvena smrt na križu vrhunac je božanske ljubavi. To je ljubav koja je bezuvjetna i nezaslužena, ljubav koja dopire do nas čak i kada to ne zaslužujemo. Ovo je ljubav koju Isus zapovijeda svojim sljedbenicima da oponašaju.
Posljedice Nove zapovijedi
Nova zapovijed ima duboke implikacije za kršćansku zajednicu i za svijet. Isus kaže da će naša ljubav jednih prema drugima biti obilježje Njegovih učenika:
"Po tome će svi poznati da ste moji učenici, ako se budete ljubili." (Ivan 13:35)
To znači da vjerodostojnost našeg svjedočenja svijetu ovisi o našoj sposobnosti da volimo kao što je Isus ljubio. Ranokršćanska zajednica ovu je zapovijed primila k srcu. U Djelima apostolskim 2:42-47 vidimo sliku zajednice koja je posvećena zajedništvu, dijeljenju i brizi jednih za druge. Njihova međusobna ljubav bila je toliko očita da je druge privukla vjeri.
Apostol Ivan u svojoj prvoj poslanici proširuje ovu temu ljubavi. Naglašava da ljubav za kršćane nije izborna; bitno je. U 1. Ivanovoj 4,7-12 on piše:
"Dragi prijatelji, ljubimo jedni druge, jer ljubav je od Boga. Svatko tko ljubi rođen je od Boga i poznaje Boga. Tko ne ljubi, ne poznaje Boga, jer Bog je ljubav. Tako je Bog pokazao svoju ljubav među nas: On je poslao svog jedinog Sina u svijet da bismo mogli živjeti kroz njega: ne da smo mi ljubili Boga, nego da je on ljubio nas i poslao svoga Sina kao žrtvu pomirnicu za naše grijehe Bože tako ljubio nas, i mi trebamo ljubiti jedni druge; ali ako ljubimo jedni druge, Bog živi u nama i njegova je ljubav potpuna u nama."
Ivanove riječi ponavljaju Isusovu zapovijed i naglašavaju neraskidivu vezu između poznavanja Boga i ljubavi prema drugima. Naša ljubav jednih prema drugima odraz je Božje ljubavi prema nama i upravo se kroz tu ljubav očituje Božja prisutnost u svijetu.
Živjeti prema Novoj zapovijedi
Živjeti novu zapovijed zahtijeva srce preobraženo Duhom Svetim. To nije nešto što možemo postići vlastitim naporima. U Galaćanima 5,22-23 Pavao navodi plodove Duha, a ljubav je prva spomenuta:
„A plod je Duha ljubav, radost, mir, uzdržljivost, dobrota, dobrota, vjernost, blagost i uzdržljivost.“
Dok se prepuštamo djelovanju Duha u našim životima, osnaženi smo voljeti druge na način kako Isus zapovijeda. To uključuje praktične radnje kao što je opraštanje onima koji su nam nanijeli zlo, služenje onima koji su u potrebi i izgradnja zajednice vjere.
Štoviše, ta se ljubav proteže izvan kršćanske zajednice u širi svijet. Isus nas poziva da ljubimo svoje neprijatelje i molimo za one koji nas progone (Matej 5,44). Ova nas radikalna ljubav izaziva da srušimo prepreke neprijateljstva i predrasuda i da tražimo pomirenje i mir.
Zaključak
Nova zapovijed koju je Isus dao – ljubiti jedni druge kao što je On ljubio nas – poziv je na radikalnu, sebedarnu i požrtvovnu ljubav. To je ljubav koja je oblikovana po uzoru na Isusov život i smrt i osnažena je Duhom Svetim. Ova je ljubav obilježje pravog učeništva i način na koji će nas svijet prepoznati kao Kristove sljedbenike. Dok nastojimo živjeti ovu zapovijed, sudjelujemo u tekućem djelu Božjeg kraljevstva, donoseći Njegovu ljubav i svjetlo svijetu kojemu očajnički trebaju oboje.