Što znači Matej 12:43-45?

Evanđelja

• Matej 12:43-45 odlomak je koji često intrigira, a ponekad i zbunjuje čitatelje Novog zavjeta. U ovim stihovima Isus govori o nečistom duhu koji napušta osobu i zatim se vraća sa sedam drugih duhova koji su opakiji od sebe. Da bismo razumjeli ovaj odlomak, bitno je proniknuti u njegov kontekst, simboliku i širu poruku koju Isus prenosi.

Stihovi glase kako slijedi:

"Kada nečisti duh izađe iz čovjeka, prolazi kroz sušna mjesta tražeći odmora i ne nalazi ga. Zatim kaže: 'Vratit ću se u kuću iz koje sam otišao.' Kad dođe, nađe kuću praznu, pometenu Zatim ode i povede sa sobom sedam drugih duhova koji su gori od sebe, i oni uđu i žive tamo ova opaka generacija." (Matej 12:43-45, NIV)

Da bismo shvatili značenje ovog odlomka, moramo razmotriti širi kontekst Mateja 12. Isus se obraćao farizejima i drugim vjerskim vođama koji su bili skeptični prema Njegovoj službi i čudima. Optužili su ga da istjeruje demone snagom Belzebula, princa demona (Matej 12:24). Kao odgovor, Isus objašnjava prirodu svoje moći i Božjeg kraljevstva. Upozorava ih na opasnost pripisivanja djelovanja Duha Svetoga demonskim silama, što je hula na Duha (Matej 12,31-32).

U tom kontekstu Isus koristi ilustraciju nečistog duha kako bi naglasio duhovno stanje naraštaja kojem se obraća. Nečisti duh predstavlja zlu i nepokajničku prirodu ljudi koji su odbacili Isusa i Njegovu poruku. Kada Isus govori o duhu koji napušta osobu i traži odmor u sušnim mjestima, On simbolizira privremeno poboljšanje ili reformu koja se može dogoditi kada se netko pokuša riješiti zla bez istinskog pokajanja i preobrazbe kroz Duha Svetoga.

Kuća, u ovoj prispodobi, predstavlja život ili dušu osobe. Kad se duh vrati i pronađe kuću "nenaseljenu, pometenu i stavljenu u red", to označava površnu ili vanjsku reformu. Kuća je čista, ali prazna, što ukazuje na to da je osoba možda napravila neke moralne promjene, ali nije ispunila prazninu Božjom prisutnošću. Drugim riječima, nisu pozvali Duha Svetoga da prebiva u njima i preobrazi njihovo srce i um.

Povratak nečistog duha sa sedam drugih duhova zločestijih od njega samoga ilustrira opasnost od površne promjene bez istinske duhovne obnove. Broj sedam u židovskoj tradiciji često simbolizira potpunost ili puninu. Prema tome, sedam dodatnih duhova predstavlja potpuni i nadmoćni povratak u stanje veće pokvarenosti. Konačno stanje osobe je gore nego prije jer se ne samo vratila u prijašnje stanje nego se još više ukorijenila u zlu.

Isus završava riječima: "Tako će biti s ovim opakim naraštajem." On izdaje oštro upozorenje ljudima svog vremena, posebno vjerskim vođama koji su se opirali Njegovoj poruci. Unatoč tome što su svjedočili njegovim čudima i slušali njegova učenja, odbili su se pokajati i prihvatiti ga kao Mesiju. Njihovo odbacivanje čini ih ranjivima na veći duhovni pad.

Ovaj odlomak naglašava nekoliko važnih teoloških točaka:

1. Nužnost istinskog pokajanja i preobrazbe: Prava duhovna obnova zahtijeva više od samo vanjskih promjena. To zahtijeva iskreno pokajanje i okretanje Bogu. Bez prebivanja Duha Svetoga svaki pokušaj moralnog poboljšanja je nepotpun i u konačnici uzaludan.

2. Opasnost od duhovne praznine: Prazna kuća, čak i ako je čista, podložna je ispunjenju nečim drugim. Ako osoba ne ispuni svoj život Božjom prisutnošću, prepušta se utjecaju zla. Ovo naglašava važnost njegovanja odnosa s Bogom i dopuštanja Duhu Svetom da preobrazi i vodi nečiji život.

3. Ozbiljnost odbacivanja Krista: Isusovo upozorenje naraštaju njegova vremena služi kao bezvremenski podsjetnik na posljedice odbacivanja Njega. Odbijanje vjerskih vođa da prihvate Isusa i njihovo pripisivanje Njegovih djela demonskoj moći dovelo ih je u opasno duhovno stanje. Njihovo konačno stanje bilo bi gore jer su odbacili sam izvor spasenja i iscjeljenja.

U kršćanskoj književnosti ova se tema odjekuje u raznim spisima. Na primjer, C.S. Lewis u "The Screwtape Letters" istražuje suptilnost duhovnog ratovanja i važnost budnosti u nečijem duhovnom životu. Lewis opisuje koliko lako osoba može pasti u veću duhovnu opasnost kada zanemari svoj odnos s Bogom.

Štoviše, apostol Pavao u svojim poslanicama često naglašava potrebu da se vjernici ispune Duhom i da obuče novog sebe, stvorenog da bude poput Boga u istinskoj pravednosti i svetosti (Efežanima 4,24). Pavao upozorava protiv gašenja Duha (1. Solunjanima 5,19) i potiče vjernike da se neprestano ispunjavaju Duhom (Efežanima 5,18).

Ukratko, Matej 12:43-45 služi kao snažan podsjetnik na nužnost istinskog pokajanja i prebivanja Duha Svetoga. Upozorava na opasnosti površne moralne reforme i duhovne praznine. Isusove nas riječi izazivaju da preispitamo vlastite živote i osiguramo da ne čistimo samo svoje kuće nego da pozivamo Duha Svetoga da prebiva u nama, mijenjajući nas iznutra prema van. Ovaj nas odlomak poziva na dublji, autentičniji odnos s Bogom, odnos koji ispunjava svaki kutak našeg bića svojom prisutnošću i snagom.

• Što kaže Ivan 3:16?

Evanđelja
    1
    0 Votes
    1 Objave
    32 Pregleda
    Nema odgovora
  • Koje je značenje prispodobe o deset djevica?

Evanđelja
    1
    0 Votes
    1 Objave
    31 Pregleda
    Nema odgovora
  • Je li Judi bilo oprošteno nakon što je izdao Isusa?

Evanđelja
    2
    0 Votes
    2 Objave
    99 Pregleda
    FaithF

Nije li Isus rekao apostolima da jedan od njih đavo? Je!
    Rekao je da će ga jedan od njih izdati!
    Rekao je da bi bilo bolje da se taj nije ni rodio koji ga izda!
    Dakle Juda se rasjekao, i učinio je samoubistvo.
    Može li se samoubistvo oprostiti? Ne, jer je oduzeo sebi život i tako se nije mogao pokajati.
    Da se pokajao i da se nije bio , bar tako ja razumijem iz Biblije bilo bi mu oprošteno.
    Može se oprostiti ubici nekoga drugoga , ako se pokaje i više to ne čini
    Ali, kako se mrtav može pokajati, kada ništa ne zna i oduzeo sam sebi život ?
    Da li misliš da moguće da se oprosti ko sam sebi oduzme život, ako nije psihički poremećen , jer mislim da nije isto zdrav i bolestan u smislu svjestan i nesvjestan, ali i tio je pitanje za razgovor .
    Ali možda bolje da to ostavimo Gospodu

Jer mislim , da piše , da će biti spašenih i onih za koje ne bi ni pomislili.
    Mislim jer sam zaboravila gdje.

Ako ti znaš , molim te reci mi, jer ne bi se sjetila da mi neko prijeti smrću
    Hvala u naprijed!

• Tko su bila Isusova braća spomenuta u Bibliji?

Evanđelja
    1
    0 Votes
    1 Objave
    38 Pregleda
    Nema odgovora
  • Koja su Isusova iskušenja u pustinji?

Evanđelja
    1
    0 Votes
    1 Objave
    28 Pregleda
    Nema odgovora
  • Koja je nova zapovijed koju je Isus dao?

Evanđelja
    1
    0 Votes
    1 Objave
    27 Pregleda
    Nema odgovora
  • Zašto je Juda Iškariotski izdao Isusa?

Evanđelja
    1
    0 Votes
    1 Objave
    29 Pregleda
    Nema odgovora
  • Što znači Matej 11,28-30?

Premješteno Evanđelja
    1
    0 Votes
    1 Objave
    31 Pregleda