U vrijeme bolesti, bilo fizičke ili psihičke, Biblija nudi obilje ohrabrenja i nade. Ovi stihovi služe kao podsjetnik na Božju prisutnost, Njegova obećanja i Njegovu ljubav prema nama. Kao nedenominacijski kršćanski pastor, mogu vas uvjeriti da okretanje Svetom pismu tijekom ovih izazovnih vremena može pružiti ogromnu utjehu i snagu. Biblija je prepuna stihova koji govore izravno srcu onih koji pate, nudeći nadu i ohrabrenje.
Jedan od najutješnijih stihova u vrijeme bolesti nalazi se u knjizi psalama. Psalam 23 snažan je odlomak kojem se mnogi obraćaju u trenucima nevolje. Psalmist piše: "Gospodin je pastir moj; ni u čemu ne oskudijevam. Smješta me na zelene pašnjake. Vodi me pokraj tihih voda. Vraća dušu moju. Vodi me stazama pravednosti radi imena svojega. Čak i premda idem dolinom sjene smrti, neću se bojati zla, jer ti si sa mnom; tvoj štap i tvoj štap oni me tješe" (Psalam 23:1-4, ESV). Ovaj nas odlomak uvjerava da je Bog naš pastir, koji nas vodi i tješi čak iu najmračnijim vremenima.
Drugi stih koji donosi nadu nalazi se u Izaiji 41:10, gdje Bog govori preko proroka Izaije, govoreći: "Ne boj se, jer ja sam s tobom; ne plaši se, jer ja sam tvoj Bog; ja ću te ojačati, ja ću pomozi ti, poduprijet ću te svojom pravednom desnicom" (ESV). Ovaj je stih snažan podsjetnik da je Bog s nama, pružajući snagu i pomoć u našim trenucima potrebe. Potiče nas da vjerujemo u Njegovu prisutnost i Njegovu sposobnost da nas održi.
Novi zavjet također nudi riječi ohrabrenja. U Jakovljevoj poslanici nalazimo poziv na molitvu i vjeru u vrijeme bolesti: "Pati li tko među vama? Neka moli. Je li tko veseo? Neka pjeva hvalu. Boluje li tko među vama? Neka zazove starješine crkvene, i neka se mole nad njim, pomazujući ga uljem u ime Gospodnje, i molitva vjere će spasiti onoga koji je bolestan, i Gospodin će ga podići počinio je grijehe, bit će mu oprošteno" (Jakovljeva 5:13-15, ESV). Ovaj nas odlomak ne potiče samo na molitvu nego i na traženje podrške crkvene zajednice. Ističe snagu zajedničke molitve i važnost vjere.
Apostol Pavao u svojoj poslanici Rimljanima pruža još jedan izvor nade. On piše: "A znamo da Bog u svemu surađuje na dobro onih koji ga ljube, koji su pozvani po njegovoj namjeri" (Rimljanima 8,28). Ovaj nas stih uvjerava da čak iu našoj patnji Bog radi za naše dobro. Podsjeća nas da vjerujemo u njegov božanski plan i njegovu sposobnost da izvuče dobro čak i iz najizazovnijih okolnosti.
Uz to, knjiga psalama puna je vapaja za pomoć i izjava povjerenja u Boga. Psalam 34,17-18 kaže: "Kad pravednik zavapi za pomoć, Gospodin ga čuje i izbavlja iz svih nevolja njegovih. Gospodin je blizu slomljena srca i spašava slomljena duha" (ESV). Ovaj nas odlomak uvjerava da Bog čuje naše vapaje i da nam je blizu u našoj patnji. To je podsjetnik da nismo sami u svojoj boli.
U Evanđelju po Mateju, sam Isus nudi riječi utjehe i nade. U Mateju 11:28-30, On kaže: "Dođite k meni svi koji ste umorni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe i učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca , i naći ćete pokoj dušama svojim jer jaram je moj blag i breme je moje lako" (ESV). Isus nas poziva da dođemo k njemu sa svojim teretom i obećava da će nas odmoriti. Ovaj poziv je izvor velike utjehe, podsjeća nas da u Njemu možemo pronaći mir i odmor.
The book of Revelation also offers a vision of hope and healing. In Revelation 21:4, John writes, "He will wipe away every tear from their eyes, and death shall be no more, neither shall there be mourning, nor crying, nor pain anymore, for the former things have passed away" (ESV). This verse points to the ultimate hope of a future where there is no more suffering or pain. It reminds us that our present suffering is temporary and that there is a glorious future awaiting us in God's presence.
In addition to these scriptures, it is important to remember the importance of community and support. The early church in Acts provides a model of believers supporting one another in times of need. Acts 2:42-47 describes how the early Christians devoted themselves to fellowship, breaking of bread, and prayer. They shared their possessions and supported one another, ensuring that no one was in need. This example encourages us to seek and offer support within our own faith communities.
Christian literature also offers insights and encouragement. For example, C.S. Lewis, in his book "The Problem of Pain," explores the nature of suffering and God's role in it. He writes, "God whispers to us in our pleasures, speaks in our conscience, but shouts in our pains: it is His megaphone to rouse a deaf world." Lewis suggests that our suffering can be a means through which God communicates with us, drawing us closer to Him and transforming our faith.
Another notable work is "The Hiding Place" by Corrie ten Boom. This autobiography recounts the experiences of Corrie and her family during World War II, including their time in Nazi concentration camps. Despite the immense suffering they endured, Corrie and her sister Betsie found hope and strength in their faith. Betsie famously said, "There is no pit so deep, that God's love is not deeper still." This testimony serves as a powerful reminder of God's presence and love, even in the darkest of times.
In conclusion, the Bible offers a rich tapestry of scriptures that provide encouragement and hope in times of sickness. From the comforting words of the Psalms to the promises of Jesus, these verses remind us of God's presence, His love, and His ability to bring good out of suffering. Additionally, the example of the early church and the insights from Christian literature further encourage us to seek and offer support within our faith communities. As we turn to these scriptures and lean on our faith, we can find the strength and hope needed to navigate the challenges of sickness.