Rastao sam se od žene. Odselio.
I tako dođem u Crkvu, sam. Ljudi oko mene, ali ja sam samcat. Bez familije.
Počne slavljenje, ja u plač, a jedna sestra, me zagrli – prebaci ruku preko mojih leđa.
Taj tren ja osjetim veliku toplinu iz ruke njene, pa kao da me Bog zagrlio, pa kao da me anđeo (znam da nema krila) primio pod krilo, kao što sam kasnije u Bibliji pročitao – kao kokoš kad stavi svoje pile pod krilo u zaštitu.
I reče mi – NISI SAM!
O hvala ti Bože.
I kad zapadnem u takovo stanje - SAM SAM -
sjetim se gornjega, kleknem - isplačem se i - NISAM SAM!
Koja je uloga upraviteljstva u kršćanskoj vjeri?
-
Upraviteljstvo je dubok i bitan aspekt kršćanskog života, duboko ugrađen u učenja Svetoga pisma i praksu vjere kroz generacije. Obuhvaća odgovorno upravljanje raznim darovima koje je Bog podario čovječanstvu, uključujući vrijeme, talent, blago i prirodni svijet. U kršćanskoj tradiciji skrbništvo nije samo dužnost, već oblik štovanja, način življenja koji odražava našu zahvalnost i poštovanje prema Bogu.
Razumijevanje upravljanja
U svojoj srži, upravljanje je ukorijenjeno u priznavanju Božje konačne suverenosti i velikodušnosti. Kršćani vjeruju da je sve što imaju dar od Boga i stoga oni nisu vlasnici već skrbnici ili upravitelji tih darova. Ovo razumijevanje je presudno jer oblikuje način na koji pristupamo svim resursima, ne gledajući ih kao osobnu imovinu koja se koristi sebično, već kao božanske odredbe za upravljanje s mudrošću i velikodušnošću.
Biblijski temelj za ovu perspektivu je golem i raznolik. Jedan od ključnih stihova koji rasvjetljavaju koncept upravljanja nalazi se u Knjizi Postanka. Postanak 1:28 daje čovječanstvu vlast nad zemljom, zadužujući ih da se brinu za nju i da je obrađuju. Ova "vlast" nije dozvola za bezobzirno iskorištavanje, već nalog za pažljivo, obzirno upravljanje. Psalam 24:1 ovo pojačava izjavom: "Gospodina je zemlja i sve što je na njoj, svijet i svi koji žive na njemu." Ovaj stih podsjeća vjernike da se njihovo upravljanje proteže izvan osobnih stvari i uključuje cjelokupno stvorenje.
Upravljanje vremenom i talentima
U prispodobi o talentima (Matej 25,14-30), Isus poučava o važnosti korištenja vlastitih darova i sposobnosti za svrhe kraljevstva. Gospodar, koji predstavlja Boga, povjerava svojim slugama talente koje oni trebaju mudro uložiti do njegova povratka. Sluge koje mudro koriste svoje talente bivaju nagrađeni, dok onaj koji ne čini ništa sa svojim talentom biva ukoren. Ova je prispodoba snažna metafora za kršćansko upravljanje, naglašavajući da se od Kristovih sljedbenika očekuje da iskoriste svoje sposobnosti i prilike na načine koji časte Boga i promiču Njegovo kraljevstvo.
Štoviše, apostol Pavao govori o upravljanju duhovnim darovima u 1. Korinćanima 12,7: "Svakome se daje očitovanje Duha za opće dobro." Ovdje Pavao ističe da se duhovni darovi ne daju za osobno bogaćenje, već za dobrobit zajednice. Ovaj zajednički aspekt upravljanja ističe da je u Kristovom tijelu svaki član odgovoran za doprinos zdravlju i misiji cjeline.
Upravljanje blagom
Financijsko upravljanje još je jedna kritična dimenzija unutar kršćanske doktrine. 2. Korinćanima 9:6-7 govori o stavu koji treba imati prema davanju: "Tko oskudno sije, oskudno će i žeti, a tko velikodušno sije, velikodušno će i žeti. Svatko od vas treba dati ono što je u svom srcu odlučio dati, a ne nevoljko ili pod prisilom, jer Bog voli radosnog darivatelja." Ovaj odlomak potiče vjernike na velikodušno i radosno davanje, odražavajući srce zahvalnosti, a ne obveze.
Ovo se načelo ne odnosi samo na potporu crkvi i njezinu poslanju, već i na rješavanje potreba siromašnih i marginaliziranih. Rana crkva u Djelima pokazala je snažan primjer ovoga kada su vjernici dijelili sve što su imali tako da nitko među njima nije bio u potrebi (Djela 4:32-35). Takva radikalna velikodušnost svjedočanstvo je svijetu i opipljiv izraz Božje ljubavi kroz Njegov narod.
Upravljanje i briga o stvaranju
Upravljanje okolišem sve je relevantnija tema u današnjem diskursu i duboko je u skladu s biblijskim učenjima. Kršćani su pozvani brinuti se za zemlju, ne kao izrabljivači, nego kao čuvari. Kološanima 1:16-17 podsjeća nas da je sve stvoreno stvoreno kroz i za Krista i da On sve drži zajedno. Ova kozmička perspektiva Kristovog odnosa sa svijetom uzdiže čin upravljanja okolišem od pukog očuvanja do duhovne odgovornosti.
Živjeti izvan upravljanja
Kako bi učinkovito živjeli skrbništvo, kršćane se potiče da njeguju stil života obilježen molitvom, razmišljanjem i sudjelovanjem u zajednici. To uključuje donošenje odluka koje su u skladu s božanskim načelima - odabir jednostavnosti umjesto potrošnje, usluge umjesto samozadovoljavanja i održivosti umjesto privremenog dobitka. Također se radi o poučavanju i modeliranju ovih vrijednosti drugima, posebno sljedećoj generaciji, usađujući im osjećaj odgovornosti i poštovanja prema Božjim darovima.
Zaključno, skrbništvo u kršćanskoj vjeri je dinamična i sveobuhvatna obveza. Riječ je o upravljanju svime što je Bog povjerio pojedincima i zajednicama s vjernošću i dalekovidnošću. Prihvaćajući ovaj poziv, vjernici ne samo da časte Boga, već i sudjeluju u Njegovom otkupiteljskom djelu u svijetu, svjedočeći o vrijednostima kraljevstva velikodušnosti, odgovornosti i održivosti. Dakle, upravljanje nije samo disciplina; to je način života koji odražava samo srce kršćanskog učeništva