Tačan datum Isusovog rođenja ne zna niko i tačka. Rođendan boga Sunca se slavio taj dan, i kršćanstvo kad je otpalo, kad su ušli pogani u crkvu, nađen je kompromis i to ne samo što se tiče ove teme, nego i drugih.
Koje je značenje duge u Bibliji?
-
Biblija je bogata simbolikom koja prenosi duboke teološke istine i duhovne uvide. Među tim simbolima posebno značajno mjesto zauzima duga. Prvo se pojavljuje u biblijskoj pripovijesti u Knjizi Postanka, a ponovno se pojavljuje u Knjizi Otkrivenja, završavajući Sveto pismo porukom nade, saveza i božanske vjernosti. Razumijevanje značaja duge u Bibliji zahtijeva pažljivo ispitivanje njezina konteksta, njezinih teoloških implikacija i njezine trajne važnosti za današnje vjernike.
Prvi put duga se spominje u Postanku 9:12-17, odmah nakon izvještaja o velikom potopu. Bog govori Noi i njegovim sinovima, uspostavljajući savez s njima i svim živim stvorenjima. Duga služi kao znak ovog saveza:
"I reče Bog: 'Ovo je znak saveza koji sklapam između mene i vas i svakog živog bića s vama, saveza za sve buduće naraštaje: Ja sam svoju dugu postavio u oblake, i ona će biti znak saveza između mene i zemlje. Kad god dovedem oblake na zemlju i pojavi se duga u oblacima, sjetit ću se svog saveza između mene i tebe i svih živih bića svake vrste voda će opet postati potop da uništi sav život kad god se duga pojavi u oblacima, vidjet ću je i sjetiti se vječnog saveza između Boga i svih živih stvorenja na zemlji.' Zato je Bog rekao Noi: 'Ovo je znak saveza koji sam sklopio između sebe i svega života na zemlji.'" (Postanak 9:12-17, NIV)
U ovom odlomku, duga je božanski znak Božjeg obećanja da nikada više neće uništiti zemlju potopom. Simbolizira Božje milosrđe, vjernost i uspostavljanje novog odnosa između Stvoritelja i stvorenja. Sama priča o potopu je priča o presudi i obnovi, a duga označava prijelaz iz božanskog gnjeva u božansku milost. To je vizualni podsjetnik na Božju obvezu da održi život i podupre stvoreni poredak.
Teološki gledano, duga se može promatrati kao očitovanje Božje slave i svjedočanstvo Njegove zavjetne prirode. Hebrejska riječ za dugu, "קֶשֶׁת" (qeshet), također je riječ za ratni luk. U davna vremena luk je bio ratno oružje, a njegovo postavljanje na nebu, usmjereno od zemlje, može se protumačiti kao znak da je Bog položio svoje oružje presude. Ova slika osnažuje ideju mira i pomirenja između Boga i čovječanstva.
Značaj duge nadilazi pripovijest o Noi. U proročkoj literaturi Starog zavjeta duga se pojavljuje kao simbol Božje slave i prisutnosti. U Ezekielovoj viziji božanskog prijestolja, on opisuje blistavu figuru okruženu sjajem poput duge:
"Kao pojava duge u oblacima za kišnog dana, takav je bio sjaj oko njega. To je bio izgled obličja slave Jahvine. Kad sam to vidio, pao sam ničice i čuo glas jednog govoreći." (Ezekiel 1:28, NIV)
Ovdje duga označava sjaj i veličanstvo Boga, izaziva strahopoštovanje i poštovanje. Služi kao podsjetnik da Božja slava nadilazi ljudsko razumijevanje i da je Njegova prisutnost i lijepa i neodoljiva.
Duga se također pojavljuje u Novom zavjetu, točnije u apokaliptičnim vizijama Knjige Otkrivenja. U Otkrivenju 4:2-3, apostol Ivan opisuje viziju nebeskog prijestolja:
"Odmah sam bio u Duhu, a preda mnom je bilo prijestolje na nebu s nekim tko je sjedio na njemu. A onaj koji je sjedio imao je izgled jaspisa i rubina. Duga koja je blistala poput smaragda okruživala je prijestolje." (Otkrivenje 4:2-3, NIV)
U ovoj viziji, duga koja okružuje prijestolje naglašava kontinuitet Božjih zavjetnih obećanja. Služi kao nebeski podsjetnik na Božje milosrđe i vjernost, čak i usred osuda opisanih u Otkrivenju. Smaragdna nijansa duge dodaje dodatni sloj simbolike, sugerirajući vječnu i nepromjenjivu prirodu Božjeg saveza.
Štoviše, duga se u Otkrivenju može vidjeti kao simbol nade i sigurnosti za vjernike. Usred kaotičnih i često zastrašujućih slika apokaliptičnih vizija, duga stoji kao svjetionik Božje nepokolebljive ljubavi i konačnog ispunjenja Njegovih obećanja. Uvjerava vjernike da, usprkos kušnjama i nevoljama s kojima se mogu suočiti, Božji savez ostaje neprekinut i da će njegove nakane prevladati.
U kršćanskoj književnosti i umjetnosti duga se često prikazivala kao simbol božanskog obećanja i eshatološke nade. Na primjer, "The Pilgrim's Progress" Johna Bunyana koristi slike duge kako bi prenio sigurnost Božjeg vodstva i zaštite za vjernog hodočasnika. Slično tome, u raznim himnama i duhovnim pjesmama, duga se slavi kao znak Božje trajne vjernosti i nade u vječni život.
Značaj duge u Bibliji je višestruk. To je znak Božjeg saveza s Noom, simbol božanske slave u proročkim vizijama i podsjetnik na Božju vjernost u apokaliptičkoj literaturi Otkrivenja. Svaki od ovih konteksta obogaćuje naše razumijevanje teološkog značenja duge i njezine važnosti za današnje vjernike.
Za suvremene kršćane duga i dalje služi kao snažan simbol nade, milosrđa i božanske vjernosti. Podsjeća nas na Božja obećanja i Njegovu nepromjenjivu prirodu. U svijetu koji je često obilježen neizvjesnošću i nemirima, duga stoji kao dokaz trajnog saveza između Boga i čovječanstva. Poziva nas da se pouzdamo u Božju vjernost, tražimo Njegovu prisutnost i živimo u svjetlu Njegovih obećanja.
Nadalje, duga nas izaziva da razmislimo o vlastitim životima i odnosima. Baš kao što duga označava Božju predanost stvaranju, pozvani smo utjeloviti saveznu vjernost u našim odnosima s drugima. To uključuje njegovanje odnosa obilježenih ljubavlju, milosrđem i pomirenjem, odražavajući božanske osobine koje simbolizira duga.
Zaključno, značaj duge u Bibliji je dubok i višestruk. To je simbol Božjeg saveza, očitovanje Njegove slave i podsjetnik na Njegovu vjernost. Od priče o potopu u Postanku do apokaliptičnih vizija u Otkrivenju, duga sažima teme milosrđa, nade i božanskog obećanja. Današnjim vjernicima služi kao snažan podsjetnik na Božju nepromjenjivu prirodu i Njegovu trajnu predanost Njegovom stvorenju. Dok razmišljamo o dugi, neka budemo nadahnuti vjerovati Božjim obećanjima, tražiti Njegovu prisutnost i živjeti Njegovu zavjetnu ljubav u našim svakodnevnim životima.