Postavlja se pitanje, ako je Bog pravedno gnjevan, možemo li mi i mi kršćani pokazivati takvu gnjev kao što ovi tekstovi gore kazuju. To se taklo moglo u Starom zavjetu, gdje Bog zajedno sa izraelskim narodom istrijebljivao pogane narode koji su činili zlo, nepravdu i gnusobe. Jednom kad Isusa nisu htjeli primiti stanovnici nekog sela u Samariji, vele Ivan i Jakov Isusu da siđe oganj na ovo selo, a Isus veli da nije došao da pogubi duše. Zato postvljam ovdje pitanje za sve kršćane, trebamo li biti gnjevni, pokazivati gnjev, a da ne pitam onako gnjevni npr. rušiti idole drugih religija i slično.
Ko su Sinovi Božji iz Postanka 6?
-
Postanak 6:1-4 BBA
Kada se ljudi počeše razmnožavati po zemlji i kad im se rodiše kćeri, tad opaze sinovi Božiji da su kćeri ljudske lijepe, i za žene uzeše one koje su im se dopadale. Onda reče Gospod: „Moj duh neće vječno ostati u čovjeku, jer on je samo meso, neka mu životni vijek bude stotinu i dvadeset godina!” Tih dana su Nefilimi bili na zemlji, i kasnije, sve dok su sinovi Božiji odlazili kćerima ljudskim i dok su im one rađale djecu. To su oni od davnina po moći znameniti ljudi.
U Postanku 6, konkretno u prva četiri stiha, spominje se da su “sinovi Božji” vidjeli ljudske kćeri i da su bile lijepe. Ovaj je odlomak iznimno nejasan i potaknuo je brojna tumačenja i teološke rasprave tijekom stoljeća. Neke od najčešćih teorija su:
1. Anđeosko tumačenje: Ovo gledište, najranije i najčešće u drevnim židovskim i kršćanskim tradicijama, tumači "Božje sinove" kao pale anđele ili nebeska bića. Kaže se da su ti anđeli ušli u materijalni svijet, pomiješani s ljudskim ženama, i rodili Nefile, rasu divova ili moćnih bića. Ovo gledište naglašava transcendentnu prirodu i grešnost događaja koji su u konačnici doveli do božanske osude u obliku Potopa.
2. Kraljevsko ili plemićko tumačenje: Drugo gledište sugerira da su "sinovi Božji" bili ljudski vladari ili plemići - vjerojatno potomci Setha - koji su se neprikladno miješali s kćerima ljudi, bezbožnom ili grešnom rasom Kaina. Ovo tumačenje naglašava moralnu korupciju i društvenu nepravdu.
3. Bliskoistočne mitološke paralele: Neki znanstvenici vide sličnosti s drevnim bliskoistočnim mitovima u kojima se bogovi miješaju s ljudima. U ovoj perspektivi, "Sinovi Božji" odražavaju bogove u tim mitovima, a pripovijest bi mogla predstavljati polemiku protiv takvih vjerovanja. Bez obzira na tumačenje, ovaj odlomak podsjeća na središnje teme u Bibliji: čovjekovu sklonost grijehu, opasnost od miješanja svetog sa svjetovnim i neprestanu potragu za Božjim planom. Dok točan identitet "Sinova Božjih" ostaje tajanstven, sugestija o ozbiljnosti moralnog zanemarivanja i potrebe za božanskom intervencijom za vjerske zajednice ima veću teološku težinu.
Koje od ovih gledišta podupiru naši forumaši, i neka razjasne zašto?
-
Sa mog stajališta , kako sam ja logički istraživao Bibliju ovdje imamo kontradikciju koju mnogi koji sebe zovu kršćanima ne vide .
U čemu je ta kontradikcija ?
U tome je kontradikcija što apostol Pavle citira psalme i tvrde da Bog ne naziva ni jednog svog anđela sinom svojim ( Hebrejima 1:5)
A onda nalazimo u 1.mojsijevoj 6. Poglavlje kako su sinovi božiji uzimali sebi kćeri ljudske za žene .
Ljudi lako nađu sebi izgovore da ne bi morali priznati da ne znaju .
Ako ne znaju moraju se poniziti .U nastavku mog istraživanja naišao sam na dva prijevoda septougvinte , to su vam prijevodi starog zavjeta na grčki koje su prevodili 70 rabina pa se taj prijevod zove septougvinta ili skraćeno rimskim brojem 70 - “LXX”
U tom prijevodu su anđeli uzimali sebi ljudske kćeri za žene .
I u knjizi joba su se anđeli radovali stvaranju zemlje a ne sinovi božiji .
Prema mom saznanju su anđeli namjerno prevedeni kao sinovi božiji kako bi se izjednačili sa Isusom Kristom , jer u Pavlovom citatu se vidi da je on uzdignut iznad svih anđela .
Međutim Židovi koji nisu prihvatili Mesiju kada je došao i nije ih oslobodio od Rimljana , oni su u 4. Stoljeću namjerno izmijenili tekstove da bi osporili Kristovu uzvišenost .
-
Pozdrav gost - zašto gost, jer sam gostima dao ovlasti da mogu i oni pisati na forumu, ali je puno bolje kad biste se registrirali, ne morate uzeti pravo ime, nego neki biblijski, jezički, teološki ili drugi pojam. Imat će te više opcija kao član nego gost. Slažem se da bi najprije trebali istražiti pojam "Sinovi Božji" gdje se sve javlja i u kojem kontekstu. Mislim da opciju pod brojem 2 najviše kršćana vjeruje, premda ima dosta pojedinica koji vjeruju u opciju br. 1.
-
@Gost je rekao u Ko su Sinovi Božji iz Postanka 6?:
I u knjizi joba su se anđeli radovali stvaranju zemlje a ne sinovi božiji .
... Jutarnje su zvijezde zajednički radosno klicale, a svi sinovi Božji počeli s odobravanjem uzvikivati” (Job 38:7, NS).
Zvijezde su u Bibliji uvijek simboli anđela, drugo kad su pred Boga stali Sinovi Božji i Satan - to se isto spominje u Jobu, može biti da su tu Sinovi Božji predstavnici drugih planeta koji nisu pali, a Satan je bio predstavnik zemlje, jer je Adam pogriješio - Isus kaže za nj knez ovog svijeta. Isto se za Adama kaže da je Sin Božji.....u Bibliji imamo više značenja Sin Božji
Anđeli su stvoreni kao Sin Božji, ljudi su adoptirani kao sinovi Božji, a Isus je Sin Božji je rođen ili proistekao iz Oca. E sada ovi Sinovi Božji iz Postanka 6 su zanimljivi - sigurno je jedna opcija od prve dvije, ali koja?