Tačan datum Isusovog rođenja ne zna niko i tačka. Rođendan boga Sunca se slavio taj dan, i kršćanstvo kad je otpalo, kad su ušli pogani u crkvu, nađen je kompromis i to ne samo što se tiče ove teme, nego i drugih.
Gdje u Bibliji piše da je Isus Alfa i Omega?
-
Izraz "Alfa i Omega" je dubok i duboko simboličan naslov koji se koristi za opisivanje Isusa Krista u Bibliji. Sažima ideju o Isusu kao početku i kraju svih stvari, odražavajući Njegovu vječnu prirodu i božanski suverenitet. Ovaj se naslov prvenstveno nalazi u Knjizi otkrivenja, posljednjoj knjizi Novoga zavjeta, koja je bogata slikama i simbolizmom u vezi s posljednjim vremenima i konačnim Božjim trijumfom.
Prvi primjer ovog naslova pojavljuje se u Otkrivenju 1,8, gdje je zapisano: "Ja sam Alfa i Omega", kaže Gospodin Bog, "koji jest, i koji je bio, i koji će doći, Svemogući. " (NIV). Ovdje je govornik identificiran kao Gospodin Bog, naglašavajući vječno postojanje i svemoć Boga. Međutim, kontekst Otkrivenja dopušta nam da shvatimo ovaj naziv kao primjenjiv i na Isusa Krista, koji se otkriva kao božanska Riječ, prisutna od početka stvaranja (Ivan 1:1) i koji će biti ondje na njegovom svršetku.
Naslov "Alfa i Omega" izveden je iz prvog i posljednjeg slova grčkog alfabeta, simbolizirajući cjelovitost i cjelovitost. Koristeći ovaj naslov, Biblija naglašava sveobuhvatnu prirodu Kristove prisutnosti i autoriteta. U Otkrivenju 21,6 naslov se ponavlja: "Reče mi: 'Svršeno je. Ja sam Alfa i Omega, Početak i Svršetak. Žednome ću dati vodu besplatno s izvora voda života.'" (NIV). Ovaj odlomak dalje naglašava temu ispunjenja i pružanja vječnog života kroz Krista.
Štoviše, u Otkrivenju 22:13, sam Isus izjavljuje: "Ja sam Alfa i Omega, Prvi i Posljednji, Početak i Svršetak." (NIV). Ova izravna Isusova tvrdnja potvrđuje Njegov božanski identitet i Njegovu ulogu u stvaranju i konačnom sudu. To je snažan podsjetnik na Njegovu vječnu i nepromjenjivu prirodu i Njegovu konačnu vlast nad svim stvarima.
Upotreba "Alfe i Omege" u ovim odlomcima značajna je iz nekoliko razloga. Prvo, potvrđuje Kristovo božanstvo. Poistovjećujući se s ovom titulom, Isus se izjednačava s Bogom, koji je vječan i nepromjenjiv. Ovo je u skladu s drugim biblijskim potvrdama Kristovog božanstva, kao što je Ivan 10:30, gdje Isus kaže: "Ja i Otac smo jedno." (NIV).
Drugo, naslov sažima kršćansko razumijevanje povijesti i eshatologije. Predstavlja linearni pogled na vrijeme, s Bogom kao autorom i dovršiteljem povijesti. To je utješno za vjernike, jer ih uvjerava da povijest nije nasumična ili kaotična, već da je pod suverenom kontrolom Boga. Alfa i Omega označavaju da je Isus bio prisutan na početku stvaranja i da će biti prisutan na njegovom kraju, vodeći tijek ljudske povijesti prema božanskoj namjeri.
Nadalje, naslov odražava cjelovitost Kristova djela spasenja. Kao Alfa, Isus je izvor svega života i stvaranja. Kao Omega, On je ispunjenje i vrhunac Božjeg plana otkupljenja. To se ponavlja u Hebrejima 12:2, gdje je Isus opisan kao "Začetnik i Savršitelj naše vjere". (NIV). Njegov život, smrt i uskrsnuće su način na koji se vjernici pomiruju s Bogom, a Njegov povratak će donijeti konačno ostvarenje Božjeg kraljevstva.
Simbolika "Alfa i Omega" također govori o osobnom odnosu između Krista i vjernika. Uvjerava kršćane da je Isus prisutan u svakom aspektu njihova života, od početka do kraja. On je s njima u trenucima radosti i žalosti, vodi ih kroz životni put i nudi nadu za budućnost. Ovo je izvor velike utjehe i ohrabrenja, jer podsjeća vjernike da nikada nisu sami.
U kršćanskoj literaturi, koncept Isusa kao Alfe i Omege bio je predmet razmišljanja i meditacije. Na primjer, u "Mere Christianity", C.S. Lewis raspravlja o Kristovoj vječnoj prirodi i značaju Njegovog utjelovljenja i uskrsnuća u kontekstu ljudske povijesti. Slično, u "Lavu, vještici i ormaru", Aslanov lik utjelovljuje vječnu i požrtvovnu prirodu Krista, ponavljajući teme početka i kraja.
Alfa i Omega također imaju liturgijsko značenje u kršćanskom bogoslužju. Mnogi hvalospjevi i molitve uključuju ovaj naslov kako bi hvalili Kristovu vječnu i suverenu prirodu. Na primjer, himan "Svet, svet, svet" uključuje redak "Bog u tri osobe, blaženo Trojstvo", prepoznajući vječnu prirodu Boga u Kristu.
Ukratko, naslov "Alfa i Omega" je duboka izjava o vječnoj prirodi Isusa Krista, božanskoj suverenosti i otkupiteljskom djelu. Nalazi se u Knjizi otkrivenja, gdje se koristi za opisivanje i Boga i Isusa, ističući njihovo jedinstvo i vječnu prisutnost. Ovaj naslov jamči vjernicima Kristov autoritet nad svim stvarima, Njegovo potpuno djelo spasenja i Njegovu stalnu prisutnost u njihovim životima. Poziva kršćane da se pouzdaju u Njegov vječni plan i da pronađu nadu i utjehu u Njegovoj nepromjenjivoj prirodi.
-
PRVO
.
ALFA I OMEGAOTKRIVENJE 1,1
Otkrivenje ISUSA KRISTA: njemu ga dade BOG……
,,,,,,,,,,,,,,,,,
Tko je BOG - koji je SINU G Yehoshui - DAO Otkrivenje?
BOG JEDINI OTAC YHVH!
Time jasno rečeno – SIN G Yehoshua - NIJE BOG,
jer postoji samo Jedan Bog – Otac YHVH!Kroz cijelo Otkrivenje imamo DVOJICU –
Jedan je Bog Otac YHVH - Drugi je SIN G Yehoshua.SIN G Yehoshua nije Bog – ne zna budućnost – što je i sam rekao.
Zato Jedini Bog Otac YHVH, daje SINU G Yehoshui – Otkrivenje.
Jer samo Bog Otac YHVH zna budućnost.Dvoje ih je. Jasno su odvojeni –
Jedan je SIN G Yehoshua – koji NIJE Bog,
Drugi je Jedini Bog Otac YHVH.OTKRIVENJE 1,8
Ja sam Alfa i Omega, GOVORI GOSPODIN BOG
,,,,,,,,,,,,,,
GOSPODIN BOG OTAC YHVH GOVORI - JA SAM ALFA I OMEGA.
Ne govori SIN G Yehoshua – jasno rečeno – govori Bog Otac YHVH.Ponovno pročitaj prvi stih Otkrivenje 1,1
A&O JE BOG OTAC YHVH
SIN G Yehoshua nije ni Bog ni A&O.
TKO je A&O?Otkrivenje 1,8
JA SAM ALFA I OMEGA,
govori Gospodin Bog -
ONAJ KOJI JEST I KOJI BIJAŠE I KOJI DOLAZI,
Svevladar.A TKO je OVAJ?
,,,,,,,,,,,
Otkrivenje 1,4
Ivan sedmerim crkvama u Aziji. Milost vam i mir od
ONOGA KOJI JEST I KOJI BIJAŠE I KOJI DOLAZI
i od sedam duhova što su pred Prijestoljem njegovima TKO je ovaj?
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
OTKRIVENJE 1,5
i
od ISUSA KRISTA, Svjedoka vjernoga, Prvorođenca od mrtvih,
Vladara nad kraljevima zemaljskim. Njemu koji nas ljubi,
koji nas krvlju svojom otkupi od naših grijehaKOJA je razlika između
ONOGA KOJI JEST I KOJI BIJAŠE I KOJI DOLAZI,
koji je Bog A&O
i
ISUSA KRISTA
?? -
DRUGO
...
ALFA I OMEGA
je Bog Jedini Otac YHVH
a NE – SIN G Yehoshua!OTKRIVENJE 21,3
I začujem jak GLAS S PRIJESTOLJA:
..............
Na Božjem prijestolju sjedi Bog Jedini Otac YHVH.
SIN G Yehoshua sjedi ZDESNA!!!
TO govori Bog Jedini Otac YHVH!- KRALJEVIMA 22,19
A Mihej reče: "Zato čuj riječ JAHVINU: vidio sam JAHVU gdje SJEDI NA
SVOME PRIJESTOLJU, a sva mu vojska nebeska stajaše zdesna i slijeva.
OTKRIVENJE 21,3
"Evo Šatora BOŽJEG s ljudima!
..............
Šator je OD Boga Jedinoga Oca YHVH -
IZLAZAK 40,34
A onda oblak prekri ŠATOR SASTANKA i
slava JAHVINA ispuni Prebivalište.OTKRIVENJE 21,3
ON ĆE PREBIVATI S NJIMA:
..............
ON = Bog Jedini Otac YHVH!ZAHARIJA 2,15
U onaj dan mnogi će narodi uz JAHVU prionuti i bit će narod moj,
a JA ĆU PREBIVATI USRED TEBE."OTKRIVENJE 21,3
ONI ĆE BITI NAROD NJEGOV,
..............
Narod Božji je samo onaj koji je od
Boga Jedinoga Oca YHVH.IZLAZAK 5,1
... "Ovako veli JAHVE, Bog Izraelov:Pusti NAROD MOJ da ode i u moju čast slavi svetkovinu.
OTKRIVENJE 21,3
a ON ĆE BITI BOG S NJIMA.
..............
ON = Bog Jedini Otac YHVH.EZEKIEL 34,24
a JA, JAHVE, BIT ĆU NJIHOV BOG,
i moj sluga David bit će im knez.
Ja, JAHVE, rekoh!OTKRIVENJE 21,4
I otrt će im svaku suzu s očiju te SMRTI VIŠE NEĆE BITI,
ni tuge, ni jauka, ni boli više neće biti jer - prijašnje uminu.
..............
Bog Jedini Otac YHVH NE MOŽE UMRIJETI!
SIN G Yehoshua je UMRO – NIJE BOG!
Bog Otac YHVH dao je ŽIVOT svome SINU G Yehoshui.OTKRIVENJE 21,5
Tada ONAJ ŠTO SJEDI NA PRIJESTOLJU reče:
..............
Na Božjem prijestolju sjedi Bog Jedini Otac YHVH.
SIN G Yehoshua sjedi ZDESNA!!!
TO govori Bog Jedini Otac YHVH!
PSALAM 103,19
JAHVE U NEBU POSTAVI PRIJESTOLJE SVOJE,
i kraljevska vlast svemir mu obuhvaća.OTKRIVENJE 21,5
"Evo, SVE ČINIM NOVO!" I doda:
"Napiši: Ove su riječi vjerne i istinite.
..............
ČINI NOVO! – Jedini Stvoritelj svega je
Jedini Bog Otac YHVH.
SIN G Yehoshua nije ni Bog ni Stvoritelj,
nego je stvorenje stvoreno od Boga Oca YHVH.
4. Jahvina Zapovjest:
IZLAZAK 20,11
Ta i JAHVE je šest dana STVARAO
nebo, zemlju i more i sve što je u njima,OTKRIVENJE 21,6
I još mi reče: "Svršeno je!
JA SAM ALFA I OMEGA, Početak i Svršetak!
Ja ću žednomu dati s IZVORA VODE ŽIVOTA zabadava.
..............
Iz svih gornjih stihova jasno je da je
A&O = Bog Jedini Otac YHVH,
a NE – SIN G Yehoshua,
jer SIN nije ni Bog ni Stvoritelj. - KRALJEVIMA 22,19
-
TREĆE
...
OTKRIVENJE 1,8
Ja sam Alfa i Omega, govori Gospodin Bog -
Onaj koji jest i koji bijaše i koji dolazi,
SVEVLADAR = SVE MOGUĆIOnaj Koji je A&O
Taj je i SVEVLADAR!
Taj je i BOG Jedini!
OTKRIVENJE 15,3 –
PJESMA OD Sina G Yehoshue
svome Bogu i Ocu - YHVH -
Koji je SVEVLADAR = SVEDRŽITELJ = EL ŠADAJ = SVEMOGUĆIOTKRIVENJE 15,3
Pjevaju pjesmu Mojsija, sluge Božjega, i PJESMU JAGANJČEVU:
"Velika su i čudesna djela tvoja, Gospodine, Bože, SVEVLADARU!
Pravedni su i istiniti putovi tvoji, Kralju naroda!
OTKRIVENJE 15,4
Tko da te se ne boji, Gospodine, tko da ne slavi ime tvoje!
Ti si jedini svet!
I zato svi će narodi doći i klanjati se pred tobom
jer se očitovahu pravedna djela tvoja!G Yehoshua je na Nebu.
ALI!I nadalje G Yehoshua ima svoga Boga Oca YHWH.
I nadalje G Yehoshua slavi Ime Boga YHWH.
I nadalje G Yehoshua tvrdi da je JEDINO YHWH – SVET.
I nadalje G Yehoshua tvrdi da je YHWH Jedini Bog.
I nadalje G Yehoshua se klanja Jedinome Bogu YHWH.G Yehoshua je stavljen u (skoro) istu poziciju kao i Mojsije.
I nadalje G Yehoshua tvrdi da je Bog = OTAC = YHWH = El Šadaj (Svemogući)
Time G Yehoshua kaže da On – Yehoshua - NIJE A&O,
jer je A&O – BOG i El Šadaj – a G Yehoshua TO nije.G Yehoshua NIJE i NEĆE nikada biti Bog.
G3841
παντοκράτωρ - pantokratōr - pan-tok-rat'-ore
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
From G3956 and G2904; the all ruling, that is, God (as absolute and universal sovereign): - Almighty, Omnipotent.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Iz G3956 i G2904; sve vladajuće, to jest, Bog (kao apsolutni i univerzalni SUVEREN): SVEMOGUĆI, SVEMOĆNI.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Total occurrences: 10
...