Kako da se iskreno ispričam nekome koga sam povrijedio?

• administrators

Iskreno se ispričati nekome koga ste povrijedili ključni je aspekt kršćanskog života i osobne etike. To nije samo društvena ljubaznost, već duboki čin poniznosti, kajanja i pomirenja. Kao nedenominacijski kršćanski pastor, vodit ću vas kroz načela i postupke pružanja iskrene priče, oslanjajući se na biblijska učenja i mudrost kršćanske literature.

Razumijevanje važnosti isprike

Prvo, bitno je prepoznati zašto je isprika važna. Biblija naglašava važnost pomirenja i održavanja skladnih odnosa. Isus je poučavao u Govoru na gori:

"Stoga, ako prinosiš svoj dar na žrtvenik i ondje se sjetiš da tvoj brat ili sestra imaju nešto protiv tebe, ostavi svoj dar ondje pred žrtvenikom. Najprije idi i izmiri se s njima; onda dođi i prinesi svoj dar. " (Matej 5: 23-24, NIV)

Ovaj odlomak naglašava da je pomirenje s drugima toliko bitno da ima prednost čak i nad vjerskim ritualima. Isprika je korak prema popravljanju prekinutih odnosa i odražava našu predanost da živimo ljubav i milost koju je Isus pokazao.

Priznavanje povrede

Iskrena isprika počinje priznanjem boli koju ste nanijeli. To zahtijeva samorefleksiju i poštenu procjenu vaših postupaka. Molitva pokajanja kralja Davida u Psalmu 51 snažan je primjer ove introspekcije:

"Jer ja znam svoje prijestupe i moj je grijeh uvijek preda mnom. Tebi sam jedinom sagriješio i učinio što je zlo u tvojim očima; pa si ti u pravu u svojoj presudi i opravdan kad sudiš." (Psalam 51:3-4, NIV)

Davidovo priznanje da je pogriješio pred Bogom postavlja presedan za to kako bismo trebali prepoznati svoje pogreške pred onima kojima smo povrijedili. To uključuje priznanje da su vaši postupci bili povrijeđeni i preuzeti pune odgovornosti bez opravdanja ili prebacivanja krivnje.

Izražavanje iskrenog kajanja

Isprika mora izražavati istinsko kajanje. To znači da vam nije žao samo zbog posljedica vaših postupaka, već i zbog povrede koju ste nanijeli drugoj osobi. Apostol Pavao govori o prirodi bogoštovne tuge u 2. Korinćanima 7:10:

"Božja tuga donosi pokajanje koje vodi do spasenja i ne ostavlja žaljenje, ali svjetovna tuga donosi smrt." (2. Korinćanima 7:10, NIV)

Božansku tugu karakterizira duboki osjećaj žaljenja koji dovodi do promjene ponašanja. Kada se ispričavate, vaše bi riječi trebale odražavati tu dubinu osjećaja. Fraze poput "Zaista mi je žao zbog boli koju sam ti prouzročio" ili "Žalim zbog svojih postupaka i boli koju su ti prouzročili" mogu pomoći u prenošenju ove iskrenosti.

Iskupiti se

Iskrena isprika također uključuje obvezu ispravljanja štete. To znači poduzimanje konkretnih koraka za ispravljanje štete koju ste učinili. Zakej, carinik, pruža uvjerljiv primjer ovoga u Luki 19:8:

"Ali Zakej ustade i reče Gospodinu: 'Gledaj, Gospodine! Evo i sada dajem polovicu svoga imanja siromasima, a ako sam koga prevario u čemu, vratit ću mu četverostruko'." (Luka 19:8, NIV)

Zakejeva spremnost da ide više od toga u vraćanju pokazuje ozbiljnost njegova pokajanja. Iako sve situacije neće zahtijevati takve drastične mjere, trebali biste razmotriti koje radnje možete poduzeti da napravite štetu. To može uključiti vraćanje onoga što ste uzeli, kompenzaciju gubitaka ili jednostavno obvezu da promijenite svoje ponašanje u budućnosti.

Traženje oprosta

Nakon priznavanja povrijeđenosti, izražavanja kajanja i iskupljenja, sljedeći korak je traženje oprosta. Ovo je ponizno iskustvo jer vas stavlja na milost i nemilost osobe kojoj ste učinili nepravdu. Biblija nas potiče da opraštamo kao što nam je oprošteno:

„Budite jedni prema drugima blagi i samilosni, opraštajući jedni drugima, kao što je i Bog u Kristu oprostio vama.“ (Efežanima 4:32, NIV)

Iako ne možete zahtijevati oprost, možete ga ponizno tražiti. Recite nešto poput: "Nadam se da ćeš u svom srcu moći oprostiti." Shvatite da je opraštanje proces i da će osobi koju ste povrijedili možda trebati vremena da ozdravi.

Demonstriranje promijenjenog ponašanja

Konačno, iskrenu ispriku potvrđuje promijenjeno ponašanje. Biblija uči da pravo pokajanje uključuje preobrazbu srca i djela. Ivan Krstitelj je opominjao farizeje i saduceje da "donose rod u skladu s pokajanjem" (Matej 3:8, NIV). To znači da vaša isprika treba biti popraćena istinskim nastojanjem da promijenite svoje ponašanje i izbjegnete ponavljanje istih pogrešaka.

Praktični koraci za ispriku

1. Molite se za vodstvo: Prije nego što pristupite osobi koju ste povrijedili, provedite vrijeme u molitvi. Zamolite Boga za mudrost, poniznost i hrabrost da se iskreno ispričate.

2. Odaberite pravo vrijeme i mjesto: Pronađite odgovarajuće vrijeme i privatno okruženje za ovaj razgovor. Izbjegavajte javna mjesta gdje bi se osoba mogla osjećati posramljeno ili pod pritiskom.

3. Budite konkretni: jasno artikulirajte za što se ispričavate. Neodređene isprike mogu izgledati neiskrene. Na primjer, umjesto da kažete: "Žao mi je zbog svega", recite: "Žao mi je zbog grubih riječi koje sam vam rekao tijekom naše svađe."

4. Aktivno slušajte: Dopustite osobi da izrazi svoje osjećaje i slušajte bez prekidanja ili obrane. To pokazuje da cijenite njihovu perspektivu i da se iskreno kajete.

5. Prihvatite ishod: Shvatite da će osobi možda trebati vremena da obradi vašu ispriku i možda neće odmah ponuditi oprost. Poštujte njihove osjećaje i dajte im prostor koji im je potreban.

Biblijski primjeri isprike i pomirenja

Biblija nudi brojne primjere isprike i pomirenja iz kojih možemo učiti. Jedna značajna priča je ona o Josipu i njegovoj braći. Nakon što su ga braća prodala u ropstvo, Josip je došao do položaja moći u Egiptu. Kada su njegova braća došla u Egipat tražeći hranu, Josip je na kraju otkrio svoj identitet i oprostio im:

"Ali Josip im reče: 'Ne bojte se. Jesam li ja na mjestu Boga? Namjeravali ste mi nauditi, ali Bog je to namjeravao za dobro da postigne ono što se sada radi, spašavanje mnogih života. Dakle, onda , ne boj se, opskrbit ću tebe i tvoju djecu.' A on ih je umirio i lijepo im se obratio." (Postanak 50:19-21, NIV)

Josipovo oproštenje nije bila samo usmena izjava, već je bilo popraćeno djelima dobrote i brige. Ova priča naglašava snagu oprosta i važnost pomirenja u obnavljanju prekinutih odnosa.

Uloga Duha Svetoga

Kao kršćani, nismo prepušteni sami sebi kada je u pitanju isprika i traženje pomirenja. Duh Sveti ima ključnu ulogu u vođenju nas kroz ovaj proces. Isus je obećao Duha Svetoga kao našeg pomoćnika:

"Ali Branitelj, Duh Sveti, kojega će Otac poslati u moje ime, poučavat će vas o svemu i podsjetit će vas na sve što sam vam rekao." (Ivan 14:26, NIV)

Duh Sveti nas osvjedočuje o našim grijesima, pomaže nam da jasno vidimo svoje pogreške i daje nam snagu da tražimo oproštenje i da se popravimo. Oslanjajući se na Duha Svetoga, možemo pristupiti procesu ispričavanja s milošću i poniznošću koju Bog želi.

Zaključak

Iskreno se ispričati nekome koga ste povrijedili duboko je duhovan i etički čin. Zahtijeva priznavanje povrijeđenosti, izražavanje iskrenog kajanja, ispravljanje štete, traženje oprosta i pokazivanje promijenjenog ponašanja. Slijedeći ova biblijska načela i oslanjajući se na vodstvo Duha Svetoga, možete raditi na pomirenju i odražavati Isusovu ljubav i milost u svojim odnosima. Zapamtite, iskrena isprika se ne odnosi samo na riječi, već na preobraženo srce i postupke koji su u skladu s Kristovim učenjima.

• a dal - onaj koji se uvrijedio, a smatra se Kršćaninom,
    treba očekivati
    OPROŠTALJKU od uvreditelja
    ILI
    bi trebao
    kao pravi Kršćanin
    SVE OPROSTITI
    I PRIJE NEGO SE DESILO ?

• @piramida4 je rekao u Kako da se iskreno ispričam nekome koga sam povrijedio?:

kao pravi Kršćanin
    SVE OPROSTITI
    I PRIJE NEGO SE DESILO ?

Joj koliko se na facebook grupama svađaju i vrijeđaju da je to nenormalno. Mene ako neko uvrijedi ja ga blokiram, ali po ovoj temi bi trebao oprostiti onome koji me uvrijedio. Ali isto oni koji su nekog uvrijedili ne misle se nekome ispričati, onda nastaje problem - kako ćeš mu oprostiti, kad ti se nije obratio i rekao "čuj uvrijedio sam te, oprosti mi".

• Da li kršćani trebaju služiti u vojsci i nositi oružje?

Moral & Etika
    3
    0 Votes
    3 Objave
    101 Pregleda
    ZenZ

Odličan film gledao sam ga po istinitoj priči. A sad ću da vam ispričam dve priče koje su se desile u Americi pre par godina,bilo je to i na televiziji i u novinama. Prva priča je zaboravio sam ime grada uglavnom Crnačka Baptistička Crkva znate da tamo postoje samo crkve gde idu crnci.Jednog dana kada nije bila služba već nedeljno proučavanje bilo je oko 20 vernika u crkvi i ušao je jedan mladić belac i seo na stolice u crkvi. Kada su ovi počeli pojedinačno da se mole na glas jedan za drugim kao što je običaj i u nekim našim crkvama ovaj mladić belac izvadi oružje i sve ih pobije. Kada ga je policija uhapsila rekao je da ih je ubio samo zato što su crnci i da je on rasista, totalno glupa priča ali 20 ljudi mrtvo. Druga priča je isto u nekoj crkvi ovoga puta u Teksasu isti scenario molitva dolazi čovek u crkvu i tokom molitve počinje da puca po vernicima. Samo što ovoga puta su verni iz crkve ubili njega jer su svi muškarci pa čak i neke žene bile naoružane što im zakon u toj državi dozvoljava.Ishod na kraju priče jedan mrtav napadač i par ranjenih vernika srećom svi su preživeli.

• 0 Votes
    1 Objave
    40 Pregleda
    Nema odgovora
  • Smatra li se tjeskoba grijehom prema Bibliji?

Moral & Etika
    1
    0 Votes
    1 Objave
    22 Pregleda
    Nema odgovora
  • Smatra li se oralni seks grijehom prema Bibliji?

Moral & Etika
    1
    0 Votes
    1 Objave
    30 Pregleda
    Nema odgovora
  • Kako se kršćani mogu pozabaviti ogovaranjem unutar svojih zajednica?

Moral & Etika
    2
    0 Votes
    2 Objave
    38 Pregleda
    piramida4P

dal u ogovaranje spada
    kad ja govorim
    ISTINU koja se desila?

• Kako Biblija definira ogovaranje?

Moral & Etika
    2
    0 Votes
    2 Objave
    41 Pregleda
    piramida4P

dal u ogovaranje spada
    kad ja govorim
    ISTINU koja se desila?

• Ima li duhovitih stihova u Bibliji?

Moral & Etika
    2
    0 Votes
    2 Objave
    34 Pregleda
    creedC

Ja kad god sam čitao ove stihove Djela apostola od 19,14 sam se smijao.

A bilo je sedam sinova Skeve Židova, poglavara svećeničkoga, koji su to činili. A zao im duh odgovori: "Isusa poznajem, i Pavla znam, ali vi tko ste?" I skočivši na njih čovjek, u kojemu je bio zao duh, nadvlada njih dvojicu, i pritište ih tako, da su goli i izranjeni utekli iz one kuće. I ovo doznadoše svi Židovi i neznabošci, koji su stanovali u Efezu, i uđe strah u sve njih, i veličalo se je ime Gospodina Isusa.

• Smatra li se pobačaj grijehom prema Bibliji?

Moral & Etika
    2
    0 Votes
    2 Objave
    43 Pregleda
    piramida4P

dal je NE rođeno dijete - ŽIVO?

ako - JE
    onda je TO djelo = ubistvo

a za ubice se kaže -

Otkrivenje 21,8 Kukavicama pak, nevjernima i okaljanima, ubojicama, bludnicima, vračarima i idolopoklonicima i svim lažljivcima udio je u jezeru što gori ognjem i sumporom. To je druga smrt.

ILI
    ...
    6. Božja Očeva JAHVINA Zapovjest
    jasno kaže -

IZLAZAK 20,13
    NE UBIJ!

A svak onaj koji ubije – neće do Raja doč -

OTKRIVENJE 21,8
    Kukavicama pak, nevjernima i okaljanima, UBOJICAMA,
    bludnicima, vračarima i idolopoklonicima i svim lažljivcima
    UDIO JE U JEZERU ŠTO GORI OGNJEM I SUMPOROM.
    To je druga smrt.

Kazna je vječna muka u vječnom ognjenom jezeru vječnih muka.

Potpunoma ista stvar je i NAGOVARATI nekoga drugoga,
    da izvrši ubojstvo! (npr. Krivica Kralja Davida)

U ubojice spadaju i svi oni koji potiču druge na ubistvo.
    SamoUbojstvo je isto = ubojstvo.

ALI

što je sa slučajevima
    kada je život majke ugrožen zbog nerođenog djeteta???