Zašto je Mojsijevo lice zasjalo nakon razgovora s Bogom?

• Kad je Mojsije sišao s brda Sinaj nakon što je razgovarao s Bogom, lice mu je obasjalo blistavo svjetlo. Ovaj izvanredan događaj opisan je u Izlasku 34:29-35, odlomku koji je stoljećima fascinirao teologe, znanstvenike i vjernike. Da bismo razumjeli zašto je Mojsijevo lice zasjalo, trebamo razmotriti kontekst, značaj susreta i teološke implikacije ovog božanskog sjaja.

Kontekst zračenja

Knjiga Izlaska prepričava priču o oslobađanju Izraelaca iz egipatskog ropstva, njihovom putovanju kroz pustinju i njihovom savezu s Bogom na brdu Sinaj. Nakon što su Izraelci prekršili prvobitni savez štovanjem zlatnog teleta, Mojsije je posredovao za narod, a Bog je milostivo obnovio savez. Tijekom tog procesa obnove Mojsije je proveo četrdeset dana i noći na planini Sinaj, razgovarajući s Bogom i primajući nove ploče Zakona.

Izlazak 34:29-30 kaže:

"Kad je Mojsije sišao s brda Sinaja, s dvije ploče zakona Saveza u rukama, nije bio svjestan da mu je lice blistalo jer je govorio s Gospodinom. Kad su Aron i svi Izraelci vidjeli Mojsija, lice mu je bilo blistav, i bojali su se prići mu."

Taj je sjaj bio izravna posljedica Mojsijeva intimnog susreta s Bogom. Sjaj Mojsijeva lica nije bio samo fizički fenomen nego duboka duhovna stvarnost koja je prenosila nekoliko slojeva značenja.

Značenje božanskog susreta

U Bibliji svjetlo često simbolizira Božju prisutnost, čistoću i slavu. Na primjer, Psalam 104:2 opisuje Boga kao onoga koji se "ovija svjetlošću kao haljinom". Slično tome, 1. Timoteju 6:16 govori o Bogu koji prebiva u "nedostupnom svjetlu". Mojsijevo blistavo lice bilo je opipljiva manifestacija Božje slave, odražavajući božansku svjetlost kojoj je Mojsije bio izložen tijekom svog vremena na gori.

Ovo zračenje može se shvatiti kao oblik teofanije - vidljivo očitovanje Boga ljudima. Kao što je gorući grm bio teofanija koja je privukla Mojsijevu pozornost ranije u Izlasku 3, sjaj njegova lica služio je kao znak Božje kontinuirane prisutnosti i naklonosti. Bio je to vanjski znak unutarnje preobrazbe, pokazujući da je Mojsije bio u prisutnosti Svetoga.

Teološke implikacije

Sjaj Mojsijeva lica također je imao značajne teološke implikacije za Izraelce. Potvrđuje Mojsijevu jedinstvenu ulogu kao posrednika između Boga i Njegovog naroda. Sjaj je bio božanska potvrda Mojsijeva vodstva i vidljiva potvrda da je on doista bio u Božjoj prisutnosti i primio Njegove zapovijedi.

Izlazak 34:33-35 nastavlja:

"Kad je Mojsije završio razgovor s njima, stavio je veo na svoje lice. Ali kad god bi ulazio pred Gospodina da razgovara s njim, skidao je veo dok nije izašao. I kada je izašao i rekao Izraelcima što je bio zapovjedio, vidjeli su da mu je lice blistalo, a zatim bi Mojsije vratio veo na svoje lice sve dok ne bi ušao da razgovara s Gospodinom."

Korištenje vela ukazuje na to da sjaj nije bio trajno stanje, već stanje koje se ponavljalo, obnavljalo se svaki put kad je Mojsije razgovarao s Bogom. Ova praksa pokrivanja njegova lica također je istaknula svetost božanskog susreta. Veo je služio kao zaštitna barijera, štiteći Izraelce od silne slave koja je izvirala iz Mojsijeva lica. Istaknuo je ideju da iako je Božja prisutnost dostupna, ona također izaziva strahopoštovanje i ne treba joj se olako pristupati.

Razmišljanja u Novom zavjetu

Apostol Pavao razmišlja o ovom događaju u 2. Korinćanima 3,7-18, povlačeći kontrast između starog saveza, kojeg je predstavljao Mojsije, i novog saveza, uspostavljenog kroz Isusa Krista. Pavao primjećuje da dok je stari savez došao sa slavom, to je bila slava koja je blijedila, simbolizirana velom koji je Mojsije nosio. Nasuprot tome, novi savez donosi nadmoćnu i trajnu slavu.

1. Korinćanima 3:13-16 kaže:

"Mi nismo poput Mojsija, koji bi stavio veo na svoje lice kako bi spriječio Izraelce da vide kraj onoga što je prolazilo. Ali njihovi su umovi bili otupjeli, jer do danas isti veo ostaje kada se čita Stari zavjet .. Nije uklonjeno, jer samo u Kristu je uklonjeno, čak i do danas, veo pokriva njihova srca.

Pavao koristi sliku vela da ilustrira transformativnu snagu Evanđelja. U Kristu je veo uklonjen i vjernici mogu gledati Božju slavu otkrivenih lica, pretvarajući se u Njegovu sliku sa sve većom slavom. Ovaj odlomak naglašava da je sjaj Božje prisutnosti, nekoć ograničen na Mojsija, sada dostupan svima koji se obrate Kristu.

Duhovne lekcije za danas

Priča o Mojsijevu blistavom licu nudi nekoliko duhovnih pouka za današnje vjernike. Prvo, naglašava važnost traženja Božje prisutnosti. Mojsijev sjaj bio je izravna posljedica njegovog vremena provedenog u zajednici s Bogom. Slično tome, naša duhovna vitalnost i učinkovitost izravno su povezani s našim odnosom s Bogom. Dok provodimo vrijeme u molitvi, bogoslužju i proučavanju Svetoga pisma, i mi možemo odražavati Božju slavu u svojim životima.

Drugo, sjaj Mojsijeva lica služi kao podsjetnik na transformativnu snagu Božje prisutnosti. Kao što je Mojsije bio promijenjen svojim susretom s Bogom, mi smo pozvani da se preobrazimo obnovom našeg uma (Rimljanima 12,2). Ova transformacija nije samo unutarnja promjena, već bi trebala biti vidljiva u našim postupcima, stavovima i odnosima.

Na kraju, priča ukazuje na veću slavu novog saveza u Kristu. Dok je stari savez imao svoju slavu, bila je to privremena i nestajajuća slava. U Kristu imamo pristup nevjerojatnoj i trajnoj slavi. Kao što Pavao piše u 2. Korinćanima 3,18:

„I svi mi, koji otkrivena lica promatramo slavu Gospodnju, pretvaramo se u njegovu sliku sa sve većom slavom, koja dolazi od Gospodina, koji je Duh.“

Ovaj stih sažima bit kršćanskog putovanja - neprestanu preobrazbu u sliku Kristovu, odražavajući Njegovu slavu svijetu.

Zaključak

Sjaj Mojsijeva lica nakon razgovora s Bogom dubok je događaj koji otkriva transformativnu snagu božanskog susreta. Potvrđivao je Mojsijevu ulogu posrednika, simbolizirao slavu starog saveza i ukazivao na veću slavu novog saveza u Kristu. Današnjim vjernicima ono služi kao podsjetnik na važnost traženja Božje prisutnosti, preobrazbenu snagu te prisutnosti i nevjerojatnu slavu koja nam je dostupna u Kristu. Dok se približavamo Bogu, neka, poput Mojsija, odražavamo Njegovu slavu u našim životima, postajući svjetionici Njegovog svjetla u zamračenom svijetu.

• Gdje je Mojsije pisao o Isusu u Starom zavjetu?

Petoknjižje
    2
    0 Votes
    2 Objave
    95 Pregleda
    FaithF

Da od pada u grijeh, pa paljenje Sodome i Gomore, kada je lot sa svojim.kcerima i ženom bio pušten, kada Avran poslan tamo govorio je sa njim i molio ga , ako bude bar 40,.pa 35, pa 30, pa 20 , pa 10 vjernih fa će ih spasiti.
    I naravno kada došao bratu lotu ,.onda došli anđeli , a lot nije znao ko su.
    Ok... I ond Lotiva žena bila upozorena da se ne okreće da ide naprijed, ali okrenula se i pretvorila se u stup.
    I skroz križ cijeli stari zavjet dok šta piše o Gospodu našem Isusu, ali ljudi ne razumiju ili ne žele, ne znam šta bi rekla.
    Pa onda govore odvratne stvari o starozavjetnom Bogu, a da je drugi Bog u novim zavjetu koji je Isus net ne razumiju da Sin Božji ili Gospod Isus sve činio pod potpunom dopuštenjem Boga Oca
    Naime i Bog se dogovarao sa Sinom.u oko stvaranja čovjeka, a ne sa anđelima koji su stvorenja.
    Sin postoji od prije svega stalno sa Ocem, ako razumijem dobro pošto je Bog mudar , a Isus govru u pričama Salamonovim o Sebi
    Priče Solomonove 8:22-36

22 Gospod me imao na početku svog puta, pre njegovih dela od starine.
    23 Postavljena sam još od davnina, od početka, od vremena pre nego što je zemlja nastala.
    24 Rođena sam kad još nije bilo bezdana vodenih, kad nije bilo izvora obilnih voda.
    25 Rođena sam pre nego što su gore utvrđene, pre nego što su brda nastala,
    26 kad još nije načinio zemlju, ni polja, ni prva zrna plodne zemlje.
    27 Kad je uređivao nebesa, bila sam tu. Kad je odredio krug nad licem bezdana vodenog,
    28 kad je u visinama učvršćivao oblake, kad je utvrđivao izvore bezdana vodenog,
    29 kad je moru odredio granice koje vode njegove ne smeju preći, kad je određivao temelje zemlji,
    30 tada sam bila uz njega kao vešt graditelj, i dan za danom bila sam mu naročita radost, i veselila sam se pred njim sve vreme,
    31 veselila sam se plodnom tlu zemlje njegove i radost su mi bili sinovi ljudski.
    32 Zato me poslušajte, sinovi moji. Srećni su oni koji se drže puteva mojih.
    33 Slušajte pouku i postanite mudri, i ne zanemarujte je.
    34 Srećan je čovek koji me sluša i svaki dan na vratima mojim bdi, koji stražari kod dovratka vrata mojih.
    35 Jer ko mene nalazi, nalazi život, i zadobija naklonost Gospodnju.
    36 A ko me ne nalazi, zlo čini duši svojoj. Svi koji me mrze, vole smrt.”

Mislim da je ovaj stih najjasniji,.premda mnogi ne razumiju ni taj stih i čude se kada kažem da to Sin Božji govori za sebe , ili Isus, ako želim objasniti
    Samo ima jedna Biblija ne znam koji prevod gdje piše krugu prevod- stvorena sam.
    Zašto bi Bog stvarao Mudrost , kada je On sam po sebi mudra, ali Sin je isto Očeva Mudrost . Nije li Gospod Isus Krist na zemlji u tijelu grršnog čovjeka ,.pisti nije kao čovjek dmjei znati sve da ne bi sve rekao jer je bio potpuna istina i u Njega se laži nije našlo, ni prevare kao što je i Bog Otac spdulyns Ljubav.

Isus kao čovjek od rođenja morao je rasti u mudrosti i čitati sveto pismo dok nije shvatio ko je!
    Tako sada i mi moramo da bi mogli živjeti životom kakav je živjeti i nas Gospod Isus Krist

• Zašto je Mojsiju bio zabranjen ulazak u Obećanu zemlju?

Petoknjižje
    1
    0 Votes
    1 Objave
    23 Pregleda
    Nema odgovora
  • Kakvo je značenje događaja u Levitskom zakoniku 10?

Petoknjižje
    1
    0 Votes
    1 Objave
    16 Pregleda
    Nema odgovora
  • O čemu govori Levitski zakonik?

Petoknjižje
    1
    0 Votes
    1 Objave
    19 Pregleda
    Nema odgovora
  • Koje su različite vrste prinosa opisane u Levitskom zakoniku?

Petoknjižje
    1
    0 Votes
    1 Objave
    18 Pregleda
    Nema odgovora
  • Koje je značenje i kontekst Levitskog zakonika 18:22?

Petoknjižje
    1
    0 Votes
    1 Objave
    17 Pregleda
    Nema odgovora
  • Što Levitski zakonik 19:28 kaže o tetovažama?

Petoknjižje
    1
    0 Votes
    1 Objave
    27 Pregleda
    Nema odgovora
  • Zašto je Bog odlučio potopiti Zemlju prema Bibliji?

Petoknjižje
    1
    0 Votes
    1 Objave
    17 Pregleda
    Nema odgovora