Gdje je Mojsije pisao o Isusu u Starom zavjetu?
-
Pitanje gdje je Mojsije pisao o Isusu u Starom zavjetu je fascinantno, duboko ukorijenjeno u bogatu tapiseriju biblijskih proročanstava i tipologija. Inače Petoknjižje, ili Tora, nagovještava Kristov dolazak. Dok Mojsije nije izričito imenovao Isusa, spisi koji mu se pripisuju sadrže brojne odlomke za koje kršćani vjeruju da upućuju na Mesiju i, šire, na Isusa Krista.
Protoevanđelje: Postanak 3:15
Jedno od najranijih i najznačajnijih mesijanskih proročanstava nalazi se u Postanku 3:15, često se naziva Protoevangelium, ili "prvo evanđelje". Nakon pada čovjeka, Bog govori zmiji, govoreći:
"Neprijateljstvo ću staviti između tebe i žene, između tvoga i njezina potomstva; on će ti smrskati glavu, a ti ćeš mu udarati u petu."
Ovaj stih se smatra prvim nagovještajem evanđelja, ukazujući na budućeg potomka žene koja će na kraju pobijediti Sotonu. Kršćani ovo tumače kao upućivanje na Isusa Krista, koji će svojom smrću i uskrsnućem pobijediti grijeh i smrt. Slika smrskavanja zmijine glave simbolizira odlučnu pobjedu, dok udarac pete sugerira patnju koju će Mesija podnijeti.
Obećanje Abrahamu: Postanak 12:3
Drugi ključni odlomak nalazi se u Božjem obećanju Abrahamu u Postanku 12:3:
"Blagoslivljat ću one koji tebe blagoslivljaju, a tko te prokune, ja ću ga prokleti; i svi će narodi na zemlji tobom biti blagoslovljeni."
Ovo obećanje je temelj za razumijevanje mesijanske nade jer pokazuje da će kroz Abrahamovu lozu svi narodi dobiti blagoslov. Apostol Pavao u Galaćanima 3,8 izričito povezuje ovo obećanje s evanđeljem, rekavši da je "Sveto pismo predvidjelo da će Bog opravdati pogane vjerom i unaprijed je navijestilo evanđelje Abrahamu: 'Svi će narodi biti blagoslovljeni tobom. '" Kršćani vjeruju da je Isus ispunjenje ovog obećanja, donoseći spasenje svim ljudima, i Židovima i poganima.
Vezanje Izaka: Postanak 22
U Postanku 22 nalazimo priču o vezivanju Izaka, poznatu na hebrejskom kao Akedah. Bog zapovijeda Abrahamu da žrtvuje svog sina Izaka, ali u posljednjem trenutku daje ovna kao zamjenu. Ovaj događaj je bogat tipološkim značenjem. Izak, voljeni sin, koji nosi drva za vlastitu žrtvu na brdo Moriju, predslika je Isusa, ljubljenog Sina Božjeg, koji nosi svoj križ na Golgotu. Zamjenski ovan ukazuje na zamjensko pomirenje Krista, koji je umro umjesto nas. Pisac Poslanice Hebrejima razmišlja o ovoj priči u Hebrejima 11:17-19, napominjući da je Abrahamova spremnost da žrtvuje Izaka bila demonstracija njegove vjere u Božje obećanje da će uskrisiti mrtve, obećanje koje se konačno ispunilo Isusovim uskrsnućem.
Pashalno janje: Izlazak 12
Pripovijest o Pashi u Izlasku 12 još je jedan duboki predslik Krista. Bog upućuje Izraelce da žrtvuju janje bez mane i da njegovom krvlju namažu dovratnike svojih domova. Kada Gospodin bude prolazio da udari Egipćane, On će vidjeti krv i "proći" te kuće, poštedjeti prvorođence Izraelove. Ovaj se događaj obilježava svake godine na židovskom blagdanu Pashe.
Novi zavjet povlači izravnu vezu između Isusa i pashalnog janjeta. Ivan Krstitelj identificira Isusa kao "Jaganjca Božjeg koji odnosi grijehe svijeta" (Ivan 1,29). Apostol Pavao izričito kaže: "Jer je Krist, naše vazmeno janje, žrtvovano" (1. Korinćanima 5,7). Kao što je krv pashalnog janjeta zaštitila Izraelce od smrti, Kristova krv štiti vjernike od vječne smrti i osude.
Brončana zmija: brojevi 21
U Brojevima 21, Izraelci, koji gunđaju protiv Boga i Mojsija, bivaju kažnjeni pošašću zmija otrovnica. Kad se narod pokaje, Bog naredi Mojsiju da napravi brončanu zmiju i postavi je na stup. Svatko tko je ugrižen može pogledati brončanu zmiju i ostati živ. Ovaj događaj Isus izravno spominje u Ivanu 3:14-15:
„Kao što je Mojsije podigao zmiju u pustinji, tako treba i Sin Čovječji biti podignut da svaki koji vjeruje ima život vječni u njemu.“
Brončana zmija služi kao slika Krista, podignutog na križ, pružajući iscjeljenje i spasenje svima koji u vjeri gledaju u njega.
Proročanstvo proroka poput Mojsija: Ponovljeni zakon 18:15-19
Jedno od najeksplicitnijih mesijanskih proročanstava koje se pripisuje Mojsiju nalazi se u Ponovljenom zakonu 18:15-19. Mojsije govori Izraelcima:"Gospodin, Bog tvoj, podići će ti proroka poput mene između tebe, od tvoje braće Izraelaca. Njega slušaj. Jer to je ono što si tražio od Gospodina, Boga svojega, na Horebu na dan zbora kad reče: 'Nemojmo više čuti glas Gospodina Boga našega niti vidjeti ovu veliku vatru ili ćemo umrijeti.' Gospodin mi reče: 'Dobro je što govore, podići ću im proroka između njihovih subraća, i on će im kazati sve što mu ja zapovjedim pozvat će na odgovornost svakoga tko ne sluša moje riječi koje prorok govori u moje ime.'"
Kršćani shvaćaju da se ovo proročanstvo odnosi na Isusa, konačnog proroka koji govori Božje riječi i savršeno otkriva Njegovu volju. U Novom zavjetu i Petar i Stjepan citiraju ovo proročanstvo u odnosu na Isusa (Djela 3:22-23; Djela 7:37).
Dan pomirenja: Levitski zakonik 16
Rituali Dana pomirenja, opisani u Levitskom zakoniku 16, također predočava Kristovo djelo. Na taj bi dan veliki svećenik ulazio u Svetinju nad svetinjama kako bi prinio žrtvu za grijehe naroda. Korištena su dva jarca: jedan je žrtvovan, a drugi, žrtveni jarac, poslan je u pustinju, simbolično noseći grijehe ljudi.
Pisac Poslanice Hebrejima objašnjava kako ovi rituali ukazuju na Isusovu konačnu žrtvu. Hebrejima 9:11-12 kaže:
"Ali kada je Krist došao kao veliki svećenik dobrih stvari koje su sada već ovdje, prošao je kroz veći i savršeniji šator koji nije napravljen ljudskim rukama, to jest, nije dio ovog stvaranja. On je nije ušao pomoću krvi jaraca i teladi; nego je ušao u Svetinju nad svetinjama jednom zauvijek vlastitom krvlju, zadobivši tako vječno otkupljenje."
Isus je i veliki svećenik i savršena žrtva, ispunjavajući simboliku Dana pomirenja nudeći se da jednom zauvijek otkupi grijehe čovječanstva.
Zaključak
Ukratko, dok Mojsije nije izričito imenovao Isusa, njegovi spisi u Petoknjižju sadrže brojne odlomke za koje kršćani vjeruju da ukazuju na dolazak Mesije. Od Protoevangeliuma u Postanku 3:15 do obećanja Abrahamu, vezivanja Izaka, pashalnog janjeta, brončane zmije, proročanstva proroka poput Mojsija i rituala Dana pomirenja, Tora je bogata predznacima Krista. Ovi odlomci tvore tapiseriju mesijanske nade koja svoje konačno ispunjenje nalazi u Isusu, za kojeg kršćani vjeruju da je obećani Spasitelj i Otkupitelj. Pisci Novog zavjeta, nadahnuti Duhom Svetim, otkrivaju veze između ovih drevnih tekstova i Isusova života, smrti i uskrsnuća, pozivajući vjernike da vide kontinuitet i dubinu Božjeg plana otkupljenja kroz cijelo Sveto pismo.
-
Da od pada u grijeh, pa paljenje Sodome i Gomore, kada je lot sa svojim.kcerima i ženom bio pušten, kada Avran poslan tamo govorio je sa njim i molio ga , ako bude bar 40,.pa 35, pa 30, pa 20 , pa 10 vjernih fa će ih spasiti.
I naravno kada došao bratu lotu ,.onda došli anđeli , a lot nije znao ko su.
Ok... I ond Lotiva žena bila upozorena da se ne okreće da ide naprijed, ali okrenula se i pretvorila se u stup.
I skroz križ cijeli stari zavjet dok šta piše o Gospodu našem Isusu, ali ljudi ne razumiju ili ne žele, ne znam šta bi rekla.
Pa onda govore odvratne stvari o starozavjetnom Bogu, a da je drugi Bog u novim zavjetu koji je Isus net ne razumiju da Sin Božji ili Gospod Isus sve činio pod potpunom dopuštenjem Boga Oca
Naime i Bog se dogovarao sa Sinom.u oko stvaranja čovjeka, a ne sa anđelima koji su stvorenja.
Sin postoji od prije svega stalno sa Ocem, ako razumijem dobro pošto je Bog mudar , a Isus govru u pričama Salamonovim o Sebi
Priče Solomonove 8:22-3622 Gospod me imao na početku svog puta, pre njegovih dela od starine.
23 Postavljena sam još od davnina, od početka, od vremena pre nego što je zemlja nastala.
24 Rođena sam kad još nije bilo bezdana vodenih, kad nije bilo izvora obilnih voda.
25 Rođena sam pre nego što su gore utvrđene, pre nego što su brda nastala,
26 kad još nije načinio zemlju, ni polja, ni prva zrna plodne zemlje.
27 Kad je uređivao nebesa, bila sam tu. Kad je odredio krug nad licem bezdana vodenog,
28 kad je u visinama učvršćivao oblake, kad je utvrđivao izvore bezdana vodenog,
29 kad je moru odredio granice koje vode njegove ne smeju preći, kad je određivao temelje zemlji,
30 tada sam bila uz njega kao vešt graditelj, i dan za danom bila sam mu naročita radost, i veselila sam se pred njim sve vreme,
31 veselila sam se plodnom tlu zemlje njegove i radost su mi bili sinovi ljudski.
32 Zato me poslušajte, sinovi moji. Srećni su oni koji se drže puteva mojih.
33 Slušajte pouku i postanite mudri, i ne zanemarujte je.
34 Srećan je čovek koji me sluša i svaki dan na vratima mojim bdi, koji stražari kod dovratka vrata mojih.
35 Jer ko mene nalazi, nalazi život, i zadobija naklonost Gospodnju.
36 A ko me ne nalazi, zlo čini duši svojoj. Svi koji me mrze, vole smrt.”Mislim da je ovaj stih najjasniji,.premda mnogi ne razumiju ni taj stih i čude se kada kažem da to Sin Božji govori za sebe , ili Isus, ako želim objasniti
Samo ima jedna Biblija ne znam koji prevod gdje piše krugu prevod- stvorena sam.
Zašto bi Bog stvarao Mudrost , kada je On sam po sebi mudra, ali Sin je isto Očeva Mudrost . Nije li Gospod Isus Krist na zemlji u tijelu grršnog čovjeka ,.pisti nije kao čovjek dmjei znati sve da ne bi sve rekao jer je bio potpuna istina i u Njega se laži nije našlo, ni prevare kao što je i Bog Otac spdulyns Ljubav.Isus kao čovjek od rođenja morao je rasti u mudrosti i čitati sveto pismo dok nije shvatio ko je!
Tako sada i mi moramo da bi mogli živjeti životom kakav je živjeti i nas Gospod Isus Krist