Koga su Kain i Šet vjenčali?

• administrators

Pitanje koga su Kain i Šet vjenčali pitanje je koje je stoljećima intrigiralo znanstvenike, teologe i laike. Biblija pruža ograničene pojedinosti, što je dovelo do mnogih nagađanja i tumačenja. Da bismo razumjeli ovu temu iz nedenominacijske kršćanske perspektive, moramo proniknuti u svetopisamski tekst, razmotriti kulturni i povijesni kontekst i istražiti teološke implikacije.

U Knjizi Postanka čitamo o ranim poglavljima ljudske povijesti. Adam i Eva, prvi ljudi koje je stvorio Bog, imali su dva sina koja su se u početku spominjala imenom: Kaina i Abela. Nakon što je Kajin ubio Abela, Bog ga je označio i poslao. Postanak 4:16-17 nam govori: "Tako je Kajin otišao od prisutnosti Gospodnje i nastanio se u zemlji Nod, istočno od Edena. Kajin je vodio ljubav sa svojom ženom, a ona je zatrudnjela i rodila Henoka." Ovaj odlomak potvrđuje da je Kain imao ženu, ali ne precizira tko je ona bila niti odakle je došla.

Da bismo se pozabavili ovom misterijom, moramo razmotriti nekoliko ključnih točaka. Prvo, Biblija ne bilježi svaki detalj rane ljudske povijesti, osobito u genealoškim izvještajima. U Postanku 5:4 stoji: "Nakon što se Šet rodio, Adam je živio 800 godina i imao je još sinova i kćeri." Ovaj stih implicira da su Adam i Eva imali mnogo djece, iako je samo nekolicina izričito navedena u tekstu.

S obzirom na dug životni vijek ranih ljudi kako je zapisano u Postanku, razumno je zaključiti da bi Adamovi i Evini potomci imali mnogo generacija potomaka u relativno kratkom razdoblju. Stoga su se Kain i Šet vjerojatno oženili svojim sestrama ili nećakinjama. Ovaj se koncept može činiti neobičnim ili čak zabrinjavajućim modernim čitateljima, ali bio je praktična potreba u ranim danima čovječanstva kada je populacija bila iznimno mala.

Iz teološke perspektive, Bog u početku nije zabranio ideju da se braća i sestre međusobno vjenčaju. Zakoni protiv incesta, kako je detaljno navedeno u Levitskom zakoniku 18, dani su mnogo kasnije, za vrijeme Mojsija. Prije nego što su ti zakoni uspostavljeni, primarna briga bila je razmnožavanje ljudske rase. Kako je čovječanstvo raslo i diverzificiralo se, Bog je uveo zakone za održavanje društvenog reda i zaštitu obiteljskih odnosa.

Također je važno razumjeti kulturni kontekst drevnog Bliskog istoka. Brakovi između bliskih rođaka nisu bili neuobičajeni u mnogim ranim civilizacijama. Na primjer, Abraham, ključni patrijarh u biblijskoj priči, oženio je svoju polusestru Saru (Postanak 20:12). Te su prakse bile dio kulturnog miljea u kojem su se nalazile rane biblijske priče.

Teološki, brakovi Kajina i Seta također odražavaju širu temu Božjeg suvereniteta i opskrbe. Unatoč padu čovječanstva i unošenju grijeha u svijet, Bog je osigurao nastavak ljudskog roda. Kajinova žena i potomci, iako rođeni u svijetu pokvarenom grijehom, odigrali su ulogu u odvijanju Božjeg plana otkupljenja. Slično tome, Sethova loza je značajna jer vodi do Noe i na kraju do Isusa Krista, Spasitelja svijeta.

U razmatranju pitanja koga su Kajin i Šet vjenčali, također je korisno razmisliti o prirodi biblijske objave. Biblija nije sveobuhvatna povijesna knjiga; radije, to je teološki dokument koji otkriva Božji karakter, svrhe i odnos s čovječanstvom. Neki detalji, kao što su imena i identiteti Kajinovih i Setovih žena, nisu navedeni jer nisu ključni za biblijsku primarnu poruku.

Prva poglavlja Postanka bogata su simbolizmom i teološkom dubinom. Priča o Kainu i Abelu, na primjer, ističe teme grijeha, osude i milosrđa. Kajinov čin ubojstva i progonstvo koje je uslijedilo ilustriraju razornu moć grijeha, dok Božja zaštita Kajina pokazuje Njegovo milosrđe čak i usprkos posljedicama grijeha. Sethovo rođenje predstavlja nadu i kontinuitet, jer njegova loza nosi obećanje iskupljenja.

U konačnici, pitanje koga su Kajin i Set vjenčali poziva nas da razmotrimo širu priču o Božjoj interakciji s čovječanstvom. Podsjeća nas na važnost vjere i pouzdanja u Božju suverenost, čak i kada nemamo sve odgovore. Primarna svrha Biblije je otkriti Božji plan spasenja kroz Isusa Krista, a svaka priča, uključujući one o Kainu i Šetu, upućuje nas na tu konačnu istinu.

Zaključno, dok Biblija ne daje eksplicitne pojedinosti o suprugama Kajina i Seta, pažljivo čitanje teksta, u kombinaciji s razumijevanjem kulturnog i povijesnog konteksta, omogućuje nam da zaključimo da su se one vjerojatno udale za bliske rođake. Ta je praksa bila neophodna za rani rast ljudske populacije i Bog ju je zabranio tek mnogo kasnije. Brakovi Kajina i Seta, iako nisu detaljno opisani u Svetom pismu, dio su šire priče o Božjem planu otkupljenja za čovječanstvo. Kroz njihove loze vidimo odvijanje Božjih namjera i konačni dolazak Isusa Krista, Spasitelja svijeta.

• Gdje je Mojsije pisao o Isusu u Starom zavjetu?

Petoknjižje
    2
    0 Votes
    2 Objave
    95 Pregleda
    FaithF

Da od pada u grijeh, pa paljenje Sodome i Gomore, kada je lot sa svojim.kcerima i ženom bio pušten, kada Avran poslan tamo govorio je sa njim i molio ga , ako bude bar 40,.pa 35, pa 30, pa 20 , pa 10 vjernih fa će ih spasiti.
    I naravno kada došao bratu lotu ,.onda došli anđeli , a lot nije znao ko su.
    Ok... I ond Lotiva žena bila upozorena da se ne okreće da ide naprijed, ali okrenula se i pretvorila se u stup.
    I skroz križ cijeli stari zavjet dok šta piše o Gospodu našem Isusu, ali ljudi ne razumiju ili ne žele, ne znam šta bi rekla.
    Pa onda govore odvratne stvari o starozavjetnom Bogu, a da je drugi Bog u novim zavjetu koji je Isus net ne razumiju da Sin Božji ili Gospod Isus sve činio pod potpunom dopuštenjem Boga Oca
    Naime i Bog se dogovarao sa Sinom.u oko stvaranja čovjeka, a ne sa anđelima koji su stvorenja.
    Sin postoji od prije svega stalno sa Ocem, ako razumijem dobro pošto je Bog mudar , a Isus govru u pričama Salamonovim o Sebi
    Priče Solomonove 8:22-36

22 Gospod me imao na početku svog puta, pre njegovih dela od starine.
    23 Postavljena sam još od davnina, od početka, od vremena pre nego što je zemlja nastala.
    24 Rođena sam kad još nije bilo bezdana vodenih, kad nije bilo izvora obilnih voda.
    25 Rođena sam pre nego što su gore utvrđene, pre nego što su brda nastala,
    26 kad još nije načinio zemlju, ni polja, ni prva zrna plodne zemlje.
    27 Kad je uređivao nebesa, bila sam tu. Kad je odredio krug nad licem bezdana vodenog,
    28 kad je u visinama učvršćivao oblake, kad je utvrđivao izvore bezdana vodenog,
    29 kad je moru odredio granice koje vode njegove ne smeju preći, kad je određivao temelje zemlji,
    30 tada sam bila uz njega kao vešt graditelj, i dan za danom bila sam mu naročita radost, i veselila sam se pred njim sve vreme,
    31 veselila sam se plodnom tlu zemlje njegove i radost su mi bili sinovi ljudski.
    32 Zato me poslušajte, sinovi moji. Srećni su oni koji se drže puteva mojih.
    33 Slušajte pouku i postanite mudri, i ne zanemarujte je.
    34 Srećan je čovek koji me sluša i svaki dan na vratima mojim bdi, koji stražari kod dovratka vrata mojih.
    35 Jer ko mene nalazi, nalazi život, i zadobija naklonost Gospodnju.
    36 A ko me ne nalazi, zlo čini duši svojoj. Svi koji me mrze, vole smrt.”

Mislim da je ovaj stih najjasniji,.premda mnogi ne razumiju ni taj stih i čude se kada kažem da to Sin Božji govori za sebe , ili Isus, ako želim objasniti
    Samo ima jedna Biblija ne znam koji prevod gdje piše krugu prevod- stvorena sam.
    Zašto bi Bog stvarao Mudrost , kada je On sam po sebi mudra, ali Sin je isto Očeva Mudrost . Nije li Gospod Isus Krist na zemlji u tijelu grršnog čovjeka ,.pisti nije kao čovjek dmjei znati sve da ne bi sve rekao jer je bio potpuna istina i u Njega se laži nije našlo, ni prevare kao što je i Bog Otac spdulyns Ljubav.

Isus kao čovjek od rođenja morao je rasti u mudrosti i čitati sveto pismo dok nije shvatio ko je!
    Tako sada i mi moramo da bi mogli živjeti životom kakav je živjeti i nas Gospod Isus Krist

• Zašto je Mojsiju bio zabranjen ulazak u Obećanu zemlju?

Petoknjižje
    1
    0 Votes
    1 Objave
    23 Pregleda
    Nema odgovora
  • Kakvo je značenje događaja u Levitskom zakoniku 10?

Petoknjižje
    1
    0 Votes
    1 Objave
    16 Pregleda
    Nema odgovora
  • O čemu govori Levitski zakonik?

Petoknjižje
    1
    0 Votes
    1 Objave
    19 Pregleda
    Nema odgovora
  • Koje su različite vrste prinosa opisane u Levitskom zakoniku?

Petoknjižje
    1
    0 Votes
    1 Objave
    18 Pregleda
    Nema odgovora
  • Koje je značenje i kontekst Levitskog zakonika 18:22?

Petoknjižje
    1
    0 Votes
    1 Objave
    17 Pregleda
    Nema odgovora
  • Što Levitski zakonik 19:28 kaže o tetovažama?

Petoknjižje
    1
    0 Votes
    1 Objave
    27 Pregleda
    Nema odgovora
  • Ko je bio Noa u Bibliji?

Petoknjižje
    1
    0 Votes
    1 Objave
    14 Pregleda