Koja je priča o Enohu u Bibliji?

• administrators

Priča o Henoku u Bibliji je kratka, ali duboko intrigantna, zaokupljajući maštu mnogih vjernika i učenjaka tijekom stoljeća. Henok je lik koji se pojavljuje rano u biblijskoj pripovijesti, posebno u Knjizi Postanka, a njegova je priča obilježena jedinstvenim odnosom s Bogom koji ga izdvaja od ostalih patrijarha.

Henok se prvi put pojavljuje u Postanku 5:18-24, unutar rodoslovlja od Adama do Noe. Ovaj je odlomak dio većeg genealoškog zapisa poznatog kao "Adamova pokoljenja". U tekstu se navodi:

"Kad je Jared živio 162 godine, rodi mu se Henok. Jared je živio nakon što je rodio Henoka 800 godina i imao je druge sinove i kćeri. Tako su svi dani Jaredovi bili 962 godine, i on je umro. Kad je Henok živio 65 godina, rodio je Metuzalem je hodao s Bogom nakon što je rodio Metuzalem 300 godina i dobio druge sinove i kćeri Enohovi dani bili su 365 godina, a Henok je hodao s Bogom, ali nije, jer ga je Bog uzeo." (Postanak 5:18-24, ESV)

Iz ovih stihova proizlazi nekoliko ključnih točaka o Henokovu životu. Prvo, Henok je živio ukupno 365 godina, što je znatno kraće od životnog vijeka ostalih patrijarha navedenih u Postanku 5. Ovaj neobičan životni vijek doveo je do raznih tumačenja i nagađanja o njegovom simboličnom značenju, a neki sugeriraju da bi mogao predstavljati potpuni ciklus , slično broju dana u solarnoj godini.

Još važnije, izraz "Henok je hodio s Bogom" ističe se kao dokaz njegove iznimne pobožnosti i pravednosti. Ovaj se izraz dvaput koristi u odlomku, naglašavajući Henokov blizak i prisan odnos s Božanskim. Ideja "hoda s Bogom" podrazumijeva svakodnevno, kontinuirano zajedništvo i usklađivanje s Božjom voljom, sugerirajući da je Henok živio život vjere i poslušnosti.

Vrhunac Enohove priče možda je najzagonetniji dio: "i nije ga bilo, jer ga je Bog uzeo". Ova izjava je protumačena tako da znači da Henok nije iskusio smrt u uobičajenom smislu, već da ga je izravno uzeo Bog. Ovo tumačenje podupire Novi zavjet, gdje autor Poslanice Hebrejima piše:

"Vjerom je Henok uzet da ne vidi smrti, i nije bio pronađen jer ga je Bog uzeo. Prije nego što je uzet, pohvaljen je kao ugodio Bogu." (Hebrejima 11:5, ESV)

Poslanica Hebrejima ne samo da ponovno potvrđuje izvještaj iz Postanka, već također ističe Henokovu vjeru kao razlog njegova neobičnog odlaska s ovoga svijeta. Henokov prijenos na nebo bez iskustva smrti služi kao snažan dokaz nagrada života proživljenog u vjernoj odanosti Bogu.

Osim izvještaja iz Postanka i Hebreja, Henok se također spominje u Judinoj poslanici, koja se odnosi na proročanstvo koje mu se pripisuje:

„O njima je također prorekao Henok, sedmi od Adama, govoreći: 'Evo, Gospodin dolazi s deset tisuća svojih svetih, da izvrši sud nad svima i osudi sve bezbožnike za sva njihova bezbožna djela koja počinili su na tako bezbožan način, i od svih grubih stvari koje su bezbožni grješnici protiv njega govorili.'" (Juda 1:14-15, ESV)

Vjeruje se da ovo spominjanje Enohovog proročanstva dolazi iz apokrifne Henokove knjige, zbirke drevnih židovskih spisa koji proširuju Henokovu priču i njegove vizije neba i budućnosti. Dok se Henokova knjiga ne smatra kanonskom u većini kršćanskih tradicija, ona je utjecala na kršćansku misao i književnost, osobito u svojim živopisnim opisima anđela, nebeskog kraljevstva i konačnog suda.

Priča o Henoku, iako kratka u kanonskim tekstovima, nadahnula je obilje teoloških promišljanja i umjetničkog izražavanja. Njegov život primjer je mogućnosti dubokog i prisnog odnosa s Bogom, odnosa koji nadilazi uobičajeno ljudsko iskustvo života i smrti. Henokov hod s Bogom služi kao model vjere i pravednosti, potičući vjernike da njeguju vlastita duhovna putovanja s istom odanošću i predanošću.

Štoviše, Henokova priča poziva na razmišljanje o prirodi božanske intervencije i o tajnama Božjih putova. Činjenica da je Enoha uzeo Bog, a ne da je iskusio smrt kao drugi, postavlja pitanja o prirodi života, smrti i zagrobnog života. Sugerira da postoje dimenzije postojanja izvan našeg uobičajenog razumijevanja i da Božji planovi za čovječanstvo obuhvaćaju stvarnosti koje nadilaze naša zemaljska iskustva.

U kršćanskoj teologiji Henokov prijevod ponekad se smatra predznakom uskrsnuća i uzašašća Isusa Krista. Kao što je Bog uzeo Enoha, tako je i Isus uskrsnuo od mrtvih i uzašao na nebo. Ova paralela naglašava kontinuitet Božjeg otkupiteljskog djela kroz povijest i nadu u vječni život za sve koji hode s Bogom u vjeri.

Priča o Henoku također odjekuje temama eshatologije, proučavanja posljednjih vremena. Henokovo proročanstvo, kako je citirano u Judinoj knjizi, govori o nadolazećem sudu i konačnoj pobjedi Božje pravde. Ova eshatološka vizija usklađena je sa širim biblijskim narativom o Božjem planu da obnovi stvaranje i uspostavi Njegovo kraljevstvo u punini. Henokov život i proročko svjedočanstvo tako doprinose sveobuhvatnoj biblijskoj temi nade i otkupljenja.

Zaključno, priča o Henoku u Bibliji, iako sažeta, bogata je teološkim značenjem i duhovnim uvidom. Henokov uzorni hod s Bogom, njegov jedinstveni odlazak s ovog svijeta i njegova proročka vizija služe nadahnuću i izazovu vjernika da žive živote vjere, pravednosti i nade u Božja obećanja. Dok razmišljamo o Enohovoj priči, podsjećamo se na duboki odnos koji smo pozvani imati s našim Stvoriteljem i na vječnu sudbinu koja čeka one koji vjerno hodaju s njim.

• Gdje je Mojsije pisao o Isusu u Starom zavjetu?

Petoknjižje
    2
    0 Votes
    2 Objave
    96 Pregleda
    FaithF

Da od pada u grijeh, pa paljenje Sodome i Gomore, kada je lot sa svojim.kcerima i ženom bio pušten, kada Avran poslan tamo govorio je sa njim i molio ga , ako bude bar 40,.pa 35, pa 30, pa 20 , pa 10 vjernih fa će ih spasiti.
    I naravno kada došao bratu lotu ,.onda došli anđeli , a lot nije znao ko su.
    Ok... I ond Lotiva žena bila upozorena da se ne okreće da ide naprijed, ali okrenula se i pretvorila se u stup.
    I skroz križ cijeli stari zavjet dok šta piše o Gospodu našem Isusu, ali ljudi ne razumiju ili ne žele, ne znam šta bi rekla.
    Pa onda govore odvratne stvari o starozavjetnom Bogu, a da je drugi Bog u novim zavjetu koji je Isus net ne razumiju da Sin Božji ili Gospod Isus sve činio pod potpunom dopuštenjem Boga Oca
    Naime i Bog se dogovarao sa Sinom.u oko stvaranja čovjeka, a ne sa anđelima koji su stvorenja.
    Sin postoji od prije svega stalno sa Ocem, ako razumijem dobro pošto je Bog mudar , a Isus govru u pričama Salamonovim o Sebi
    Priče Solomonove 8:22-36

22 Gospod me imao na početku svog puta, pre njegovih dela od starine.
    23 Postavljena sam još od davnina, od početka, od vremena pre nego što je zemlja nastala.
    24 Rođena sam kad još nije bilo bezdana vodenih, kad nije bilo izvora obilnih voda.
    25 Rođena sam pre nego što su gore utvrđene, pre nego što su brda nastala,
    26 kad još nije načinio zemlju, ni polja, ni prva zrna plodne zemlje.
    27 Kad je uređivao nebesa, bila sam tu. Kad je odredio krug nad licem bezdana vodenog,
    28 kad je u visinama učvršćivao oblake, kad je utvrđivao izvore bezdana vodenog,
    29 kad je moru odredio granice koje vode njegove ne smeju preći, kad je određivao temelje zemlji,
    30 tada sam bila uz njega kao vešt graditelj, i dan za danom bila sam mu naročita radost, i veselila sam se pred njim sve vreme,
    31 veselila sam se plodnom tlu zemlje njegove i radost su mi bili sinovi ljudski.
    32 Zato me poslušajte, sinovi moji. Srećni su oni koji se drže puteva mojih.
    33 Slušajte pouku i postanite mudri, i ne zanemarujte je.
    34 Srećan je čovek koji me sluša i svaki dan na vratima mojim bdi, koji stražari kod dovratka vrata mojih.
    35 Jer ko mene nalazi, nalazi život, i zadobija naklonost Gospodnju.
    36 A ko me ne nalazi, zlo čini duši svojoj. Svi koji me mrze, vole smrt.”

Mislim da je ovaj stih najjasniji,.premda mnogi ne razumiju ni taj stih i čude se kada kažem da to Sin Božji govori za sebe , ili Isus, ako želim objasniti
    Samo ima jedna Biblija ne znam koji prevod gdje piše krugu prevod- stvorena sam.
    Zašto bi Bog stvarao Mudrost , kada je On sam po sebi mudra, ali Sin je isto Očeva Mudrost . Nije li Gospod Isus Krist na zemlji u tijelu grršnog čovjeka ,.pisti nije kao čovjek dmjei znati sve da ne bi sve rekao jer je bio potpuna istina i u Njega se laži nije našlo, ni prevare kao što je i Bog Otac spdulyns Ljubav.

Isus kao čovjek od rođenja morao je rasti u mudrosti i čitati sveto pismo dok nije shvatio ko je!
    Tako sada i mi moramo da bi mogli živjeti životom kakav je živjeti i nas Gospod Isus Krist

• Zašto je Mojsiju bio zabranjen ulazak u Obećanu zemlju?

Petoknjižje
    1
    0 Votes
    1 Objave
    23 Pregleda
    Nema odgovora
  • Koga su Kain i Šet vjenčali?

Petoknjižje
    1
    0 Votes
    1 Objave
    20 Pregleda
    Nema odgovora
  • O čemu govori Levitski zakonik?

Petoknjižje
    1
    0 Votes
    1 Objave
    19 Pregleda
    Nema odgovora
  • Koje su različite vrste prinosa opisane u Levitskom zakoniku?

Petoknjižje
    1
    0 Votes
    1 Objave
    18 Pregleda
    Nema odgovora
  • Što Levitski zakonik 19:28 kaže o tetovažama?

Petoknjižje
    1
    0 Votes
    1 Objave
    27 Pregleda
    Nema odgovora
  • Zašto je Bog odlučio potopiti Zemlju prema Bibliji?

Petoknjižje
    1
    0 Votes
    1 Objave
    17 Pregleda
    Nema odgovora
  • Ko je bio Noa u Bibliji?

Petoknjižje
    1
    0 Votes
    1 Objave
    14 Pregleda