Što su deset zapovijedi?

• administrators

Deset zapovijedi, također poznate kao Dekalog, skup su etičkih smjernica koje je Bog dao izraelskom narodu preko Mojsija. One su temelj i židovskog i kršćanskog moralnog učenja i nalaze se u Knjizi Izlaska, 20. poglavlje, i ponovljene u Ponovljenom zakonu, 5. poglavlju. Ove je zapovijedi Bog izrekao na planini Sinaj nakon što su Izraelci oslobođeni ropstva u Egiptu, označavajući ključni trenutak u zavjetnom odnosu između Boga i Njegovog naroda.

Kontekst Deset zapovijedi ključan je za razumijevanje njihova značaja. Nakon čudesnih događaja Izlaska, gdje je Bog izbavio Izraelce iz egipatskog ropstva nizom pošasti i razdvajanjem Crvenog mora, izraelski narod se utaborio u podnožju planine Sinaj. Ovdje je Bog pozvao Mojsija da se popne na planinu i primi njegove zakone. Davanje Deset zapovijedi bilo je popraćeno grmljavinom, munjama i zvukom trube, što je označavalo božansko podrijetlo i ozbiljnost ovih zakona (Izl 19,16-19).

Deset zapovijedi su sljedeće:

1. "Nemoj imati drugih bogova uz mene." (Izl 20,3) Ova zapovijed utvrđuje isključivost štovanja Jahve. U kulturnom kontekstu drevnog Bliskog istoka, gdje je politeizam bio raširen, ova je zapovijed bila revolucionarna. Uspostavio je monoteizam kao temelj izraelske vjere i identiteta. Izraelci su trebali priznati i štovati samo jednog pravog Boga, odbacujući sva druga božanstva.

2. "Nemoj sebi praviti kipa rezanog, ni bilo kakve slike onoga što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodi pod zemljom. Ne klanjaj im se niti im služi ." (Izlazak 20:4-5) Ova zapovijed zabranjuje idolopoklonstvo, štovanje fizičkih prikaza bogova. Ističe transcendentnost i nevidljivost Boga, koji ne može biti sadržan ili predstavljen nikakvim materijalnim predmetom. Ovaj zakon je imao za cilj spriječiti Izraelce da usvoje idolopokloničke običaje svojih susjeda.

3. "Ne uzimaj uzalud imena Gospodina Boga svojega." (Izl 20,7) Štovanje Božjeg imena bit je ove zapovijedi. Zabranjuje korištenje Božjeg imena na neozbiljan, bez poštovanja ili prijevaran način. Božje ime predstavlja Njegov karakter i autoritet i stoga ga treba izgovarati s najvećim poštovanjem i iskrenošću.

4. "Sjeti se dana subotnjeg da ga svetkuješ." (Izlazak 20:8) Zapovijed o suboti poziva na dan odmora i bogoslužja sedmog dana u tjednu. Ova praksa služi kao podsjetnik na Božje stvaranje (Postanak 2:2-3) i Njegovo izbavljenje Izraela iz Egipta (Pnz 5:15). To je vrijeme za fizički odmor, duhovnu obnovu i razmišljanje o Božjoj odredbi i milosti.

5. "Poštuj oca svoga i majku svoju." (Izl 20,12) Ova zapovijed naglašava važnost obitelji i poštovanje roditeljskog autoriteta. Obećava dug život u zemlji koju im Bog daje, naglašavajući vezu između stabilnosti obitelji i društvenog blagostanja. Poštovanje roditelja smatra se temeljem pravednog i uređenog društva.

6. "Ne smiješ ubijati." (Izl 20,13) Ova zapovijed podupire svetost ljudskog života, koji je stvoren na sliku Božju (Postanak 1,27). Zabranjuje nezakonito oduzimanje života drugoj osobi, odražavajući vrijednost koju Bog pridaje ljudskim bićima. Ovaj zakon čini temelj za biblijsko shvaćanje pravde i zaštite života.

7. "Ne čini preljuba." (Izl 20,14) Preljub se osuđuje kao kršenje bračnog saveza, koji je sveta veza koju je uspostavio Bog. Ova zapovijed štiti svetost braka i promiče vjernost među supružnicima. Također naglašava važnost seksualne čistoće i integriteta.

8. "Ne smiješ krasti." (Izlazak 20:15) Ova zapovijed zabranjuje uzimanje onoga što po pravu pripada drugoj osobi. Podržava načela vlasničkih prava i osobne odgovornosti. Zabranjujući krađu, promiče povjerenje i poštenje unutar zajednice.

9. "Ne svjedoči lažno na bližnjega svoga." (Izlazak 20:16) Ova zapovijed poziva na poštenje i poštenje u svim poslovima, posebno u pravnim stvarima. Lažno svjedočenje može dovesti do nepravde i štete drugima. Zapovijed naglašava važnost istinoljubivosti i težnje za pravdom.

10. "Ne poželi kuće bližnjega svoga; ne poželi žene bližnjega svoga, ni sluge njegova, ni sluškinje njegove, ni vola njegova, ni magarca njegova, ni bilo čega što je bližnjega tvoga." (Izlazak 20:17) Žudnja uključuje neumjerenu želju za onim što pripada drugima. Ova se zapovijed odnosi na unutarnje stavove i želje srca, prepoznajući da pogrešna djela često proizlaze iz pogrešnih želja. Poziva na zadovoljstvo i zahvalnost za ono što je Bog dao.

Deset zapovijedi služe kao moralni kompas, usmjeravajući ponašanje i etiku Izraelaca. Ona nisu samo skup pravila, već su ukorijenjena u Božjem karakteru i Njegovom zavjetnom odnosu s Njegovim narodom. Zapovijedi otkrivaju Božju svetost, pravdu i ljubav i pozivaju Njegov narod da odražava te osobine u svojim životima.

U Novom zavjetu Isus potvrđuje važnost Deset zapovijedi. Kad su ga upitali o najvećoj zapovijedi, Isus sažima zakon izjavom: "Ljubi Gospodina Boga svoga svim srcem svojim i svom dušom svojom i svim umom svojim.' Ovo je najveća i prva zapovijed. I druga je poput: 'Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe.' O ovim dvjema zapovijedima ovisi sav Zakon i Proroci." (Matej 22,37-40). Isusov sažetak sažima bit Deset zapovijedi: ljubav prema Bogu i ljubav prema drugima.

Apostol Pavao također ponavlja značaj zapovijedi u svojim poslanicama. U Rimljanima 13:9-10, Pavao piše: "Jer zapovijedi, 'Ne čini preljuba, Ne ubij, Ne ukradi, Ne poželi', i bilo koje druge zapovijedi, sažete su u ovu riječ : 'Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe.' Ljubav bližnjemu ne čini zla; ljubav je ispunjenje zakona." Pavao naglašava da je ljubav ispunjenje zakona, odražavajući srž Deset zapovijedi.

Kroz kršćansku povijest Deset zapovijedi bile su središnji element kateheze i moralne pouke. Ugrađeni su u različite liturgijske tradicije, ispovijesti vjere i etička učenja. Zapovijedi su i dalje relevantne za današnje kršćane, služeći kao vodič za pravedan život i odraz Božje volje.

Zaključno, Deset zapovijedi su bezvremenski i univerzalni izraz Božjeg moralnog zakona. Oni otkrivaju Božji karakter i njegova očekivanja od svog naroda. Slijedeći ove zapovijedi, vjernici mogu živjeti na način koji slavi Boga i promiče pravdu, mir i ljubav unutar svojih zajednica. Deset zapovijedi nisu samo drevna pravila; to su trajna načela koja nastavljaju oblikovati živote Božjeg naroda.

• Gdje je Mojsije pisao o Isusu u Starom zavjetu?

Petoknjižje
    2
    0 Votes
    2 Objave
    96 Pregleda
    FaithF

Da od pada u grijeh, pa paljenje Sodome i Gomore, kada je lot sa svojim.kcerima i ženom bio pušten, kada Avran poslan tamo govorio je sa njim i molio ga , ako bude bar 40,.pa 35, pa 30, pa 20 , pa 10 vjernih fa će ih spasiti.
    I naravno kada došao bratu lotu ,.onda došli anđeli , a lot nije znao ko su.
    Ok... I ond Lotiva žena bila upozorena da se ne okreće da ide naprijed, ali okrenula se i pretvorila se u stup.
    I skroz križ cijeli stari zavjet dok šta piše o Gospodu našem Isusu, ali ljudi ne razumiju ili ne žele, ne znam šta bi rekla.
    Pa onda govore odvratne stvari o starozavjetnom Bogu, a da je drugi Bog u novim zavjetu koji je Isus net ne razumiju da Sin Božji ili Gospod Isus sve činio pod potpunom dopuštenjem Boga Oca
    Naime i Bog se dogovarao sa Sinom.u oko stvaranja čovjeka, a ne sa anđelima koji su stvorenja.
    Sin postoji od prije svega stalno sa Ocem, ako razumijem dobro pošto je Bog mudar , a Isus govru u pričama Salamonovim o Sebi
    Priče Solomonove 8:22-36

22 Gospod me imao na početku svog puta, pre njegovih dela od starine.
    23 Postavljena sam još od davnina, od početka, od vremena pre nego što je zemlja nastala.
    24 Rođena sam kad još nije bilo bezdana vodenih, kad nije bilo izvora obilnih voda.
    25 Rođena sam pre nego što su gore utvrđene, pre nego što su brda nastala,
    26 kad još nije načinio zemlju, ni polja, ni prva zrna plodne zemlje.
    27 Kad je uređivao nebesa, bila sam tu. Kad je odredio krug nad licem bezdana vodenog,
    28 kad je u visinama učvršćivao oblake, kad je utvrđivao izvore bezdana vodenog,
    29 kad je moru odredio granice koje vode njegove ne smeju preći, kad je određivao temelje zemlji,
    30 tada sam bila uz njega kao vešt graditelj, i dan za danom bila sam mu naročita radost, i veselila sam se pred njim sve vreme,
    31 veselila sam se plodnom tlu zemlje njegove i radost su mi bili sinovi ljudski.
    32 Zato me poslušajte, sinovi moji. Srećni su oni koji se drže puteva mojih.
    33 Slušajte pouku i postanite mudri, i ne zanemarujte je.
    34 Srećan je čovek koji me sluša i svaki dan na vratima mojim bdi, koji stražari kod dovratka vrata mojih.
    35 Jer ko mene nalazi, nalazi život, i zadobija naklonost Gospodnju.
    36 A ko me ne nalazi, zlo čini duši svojoj. Svi koji me mrze, vole smrt.”

Mislim da je ovaj stih najjasniji,.premda mnogi ne razumiju ni taj stih i čude se kada kažem da to Sin Božji govori za sebe , ili Isus, ako želim objasniti
    Samo ima jedna Biblija ne znam koji prevod gdje piše krugu prevod- stvorena sam.
    Zašto bi Bog stvarao Mudrost , kada je On sam po sebi mudra, ali Sin je isto Očeva Mudrost . Nije li Gospod Isus Krist na zemlji u tijelu grršnog čovjeka ,.pisti nije kao čovjek dmjei znati sve da ne bi sve rekao jer je bio potpuna istina i u Njega se laži nije našlo, ni prevare kao što je i Bog Otac spdulyns Ljubav.

Isus kao čovjek od rođenja morao je rasti u mudrosti i čitati sveto pismo dok nije shvatio ko je!
    Tako sada i mi moramo da bi mogli živjeti životom kakav je živjeti i nas Gospod Isus Krist

• Zašto je Mojsiju bio zabranjen ulazak u Obećanu zemlju?

Petoknjižje
    1
    0 Votes
    1 Objave
    23 Pregleda
    Nema odgovora
  • Kakvo je značenje događaja u Levitskom zakoniku 10?

Petoknjižje
    1
    0 Votes
    1 Objave
    16 Pregleda
    Nema odgovora
  • O čemu govori Levitski zakonik?

Petoknjižje
    1
    0 Votes
    1 Objave
    19 Pregleda
    Nema odgovora
  • Koje su različite vrste prinosa opisane u Levitskom zakoniku?

Petoknjižje
    1
    0 Votes
    1 Objave
    18 Pregleda
    Nema odgovora
  • Koje je značenje i kontekst Levitskog zakonika 18:22?

Petoknjižje
    1
    0 Votes
    1 Objave
    17 Pregleda
    Nema odgovora
  • Što Levitski zakonik 19:28 kaže o tetovažama?

Petoknjižje
    1
    0 Votes
    1 Objave
    27 Pregleda
    Nema odgovora
  • Ko je bio Noa u Bibliji?

Petoknjižje
    1
    0 Votes
    1 Objave
    14 Pregleda