Koja je glavna tema 12. poglavlja Izlaska?

• administrators

Izlazak, 12. poglavlje je ključno poglavlje u Bibliji, sažimajući duboke teme oslobođenja, božanskog suda i zavjetnog odnosa između Boga i Njegovog naroda. Ovo je poglavlje osobito značajno jer detaljno opisuje instituciju Pashe, događaja koji ne označava samo povijesni trenutak izbavljenja za Izraelce, već također predočava konačno iskupljenje koje se nalazi u Isusu Kristu.

Glavna tema 12. poglavlja Izlaska je izbavljenje Izraelaca iz egipatskog ropstva kroz Pashu. Ova je tema zamršeno isprepletena s podtemama božanskog suda nad Egiptom, ustanove trajne uredbe za Izrael i uspostave novog identiteta i kalendara za Božji narod.

Božanski sud i izbavljenje

Izlazak 12 počinje tako što Bog upućuje Mojsija i Arona o Pashi, koja će biti konačni i odlučujući čin presude Egiptu. Gospodin zapovijeda Izraelcima da izaberu janje bez mane, muško od prve godine, i da ga čuvaju do četrnaestog dana u mjesecu (Izl 12,3-6). Te večeri trebaju zaklati janje i njegovom krvlju namazati dovratnike i nadvratnike svojih kuća (Izl 12,7). Krv služi kao znak Gospodinu da "prođe" preko kuća Izraelaca, pošteđujući ih od kuge prvorođenaca (Izl 12,13).

Ovaj čin presude nad Egiptom je i strog i pravedan. Smrt prvorođenca u svakom egipatskom kućanstvu, od faraonove palače do tamnice, naglašava sveobuhvatnu prirodu Božje osude (Izlazak 12:29-30). Ipak, to je također trenutak izbavljenja za Izraelce, koji su zaštićeni krvlju janjeta. Ova dvojnost suda i izbavljenja ponavljajući je biblijski motiv, naglašavajući da Božja djela spasenja često dolaze kroz djela osude.

Ustanova Pashe

Pasha nije samo jednokratni događaj, već je ustanovljena kao trajna uredba za Izrael. Bog zapovijeda da ovaj dan bude spomendan i blagdan Gospodinu kroz sve njihove naraštaje (Izl 12,14). Detaljne upute za pashalni objed, uključujući jedenje beskvasnog kruha i gorkog bilja, te zabranu lomljenja kostiju janjeta (Izl 12,8-10, 46), bogate su simboličnim značenjem. Beskvasni kruh označava žurbi njihov odlazak iz Egipta, dok ih gorko bilje podsjeća na gorčinu ropstva.

Štoviše, Pashu treba slaviti kao obiteljski događaj, pri čemu svako kućanstvo sudjeluje u žrtvi i obroku. Ovaj zajednički aspekt naglašava kolektivni identitet Izraelaca kao Božjeg izabranog naroda. Upute također uključuju odredbe za uključivanje stranaca i pridošlica, pod uvjetom da su podvrgnuti obrezivanju, čime se zajednica saveza otvara onima izvan etničkog Izraela (Izl 12,48-49).

Novi početak

Izlazak 12 također označava početak novog kalendara za Izraelce. Bog objavljuje da će mjesec Pashe za njih biti prvi mjesec u godini (Izl 12,2). Ovo preusmjeravanje njihovog kalendara označava novi početak, novi početak kao oslobođeni narod. Pasha tako postaje temeljni događaj koji oblikuje njihov identitet i njihov odnos s Bogom.

Pripovijest također naglašava brzu poslušnost Izraelaca Božjim zapovijedima. Oni pažljivo slijede Mojsijeve i Aronove upute, a kada dođe trenutak izbavljenja, napuštaju Egipat u velikoj žurbi, noseći sa sobom plijen Egipćana kao što je Bog obećao (Izl 12,35-36). Ovaj čin poslušnosti i kasniji egzodus iz Egipta su djela vjere, pouzdanja u Božja obećanja i Njegovu moć spasenja.

Teološki značaj

Teološko značenje 12. poglavlja Izlaska nadilazi povijesni događaj Pashe. U kršćanskoj teologiji, pashalno janje se vidi kao slika Krista, Jaganjca Božjeg koji odnosi grijehe svijeta (Ivan 1:29). Kao što je krv pashalnog janjeta zaštitila Izraelce od fizičke smrti, Kristova krv štiti vjernike od duhovne smrti. Apostol Pavao izričito povezuje Krista s pashalnim janjetom, rekavši: "Jer je Krist, naše pashalno janje, žrtvovano" (1. Korinćanima 5,7).

Nadalje, tema izbavljenja u Izlasku 12 predočava veće izbavljenje postignuto kroz Isusovu smrt i uskrsnuće. Novozavjetni pisci često povlače paralele između Izlaska i spasenja ponuđenog u Kristu. Na primjer, Posljednja večera, koju Isus dijeli sa svojim učenicima, je pashalni obrok, tijekom kojeg On uspostavlja novi savez u svojoj krvi (Luka 22:19-20). Ovaj novi savez ispunjava i nadilazi stari, nudeći vječno otkupljenje svima koji vjeruju.

Zaključak

Dvanaesto poglavlje Izlaska bogata je tapiserija božanske presude, izbavljenja i zavjetnog odnosa. Označava vrhunac izraelskog oslobođenja od Egipta, uspostavljajući Pashu kao trajni podsjetnik na Božja djela spasenja. Ovo poglavlje također postavlja pozornicu za odvijanje priče o Izraelovom putovanju u Obećanu zemlju i njihovom trajnom odnosu s Bogom.

Za kršćane, Izlazak 12 ima duboko teološko značenje, ukazujući na konačno izbavljenje kroz Isusa Krista. Pashalno janje služi kao snažan predodžba Krista, čija žrtvena smrt donosi spasenje svima koji se pouzdaju u Njega. Stoga teme iz 12. poglavlja Izlaska odzvanjaju kroz cijelu biblijsku pripovijest, otkrivajući Božji karakter kao pravednog i milosrdnog i Njegovu nepokolebljivu predanost da otkupi svoj narod.

• Gdje je Mojsije pisao o Isusu u Starom zavjetu?

Petoknjižje
    2
    0 Votes
    2 Objave
    160 Pregleda
    FaithF

Da od pada u grijeh, pa paljenje Sodome i Gomore, kada je lot sa svojim.kcerima i ženom bio pušten, kada Avran poslan tamo govorio je sa njim i molio ga , ako bude bar 40,.pa 35, pa 30, pa 20 , pa 10 vjernih fa će ih spasiti.
    I naravno kada došao bratu lotu ,.onda došli anđeli , a lot nije znao ko su.
    Ok... I ond Lotiva žena bila upozorena da se ne okreće da ide naprijed, ali okrenula se i pretvorila se u stup.
    I skroz križ cijeli stari zavjet dok šta piše o Gospodu našem Isusu, ali ljudi ne razumiju ili ne žele, ne znam šta bi rekla.
    Pa onda govore odvratne stvari o starozavjetnom Bogu, a da je drugi Bog u novim zavjetu koji je Isus net ne razumiju da Sin Božji ili Gospod Isus sve činio pod potpunom dopuštenjem Boga Oca
    Naime i Bog se dogovarao sa Sinom.u oko stvaranja čovjeka, a ne sa anđelima koji su stvorenja.
    Sin postoji od prije svega stalno sa Ocem, ako razumijem dobro pošto je Bog mudar , a Isus govru u pričama Salamonovim o Sebi
    Priče Solomonove 8:22-36

22 Gospod me imao na početku svog puta, pre njegovih dela od starine.
    23 Postavljena sam još od davnina, od početka, od vremena pre nego što je zemlja nastala.
    24 Rođena sam kad još nije bilo bezdana vodenih, kad nije bilo izvora obilnih voda.
    25 Rođena sam pre nego što su gore utvrđene, pre nego što su brda nastala,
    26 kad još nije načinio zemlju, ni polja, ni prva zrna plodne zemlje.
    27 Kad je uređivao nebesa, bila sam tu. Kad je odredio krug nad licem bezdana vodenog,
    28 kad je u visinama učvršćivao oblake, kad je utvrđivao izvore bezdana vodenog,
    29 kad je moru odredio granice koje vode njegove ne smeju preći, kad je određivao temelje zemlji,
    30 tada sam bila uz njega kao vešt graditelj, i dan za danom bila sam mu naročita radost, i veselila sam se pred njim sve vreme,
    31 veselila sam se plodnom tlu zemlje njegove i radost su mi bili sinovi ljudski.
    32 Zato me poslušajte, sinovi moji. Srećni su oni koji se drže puteva mojih.
    33 Slušajte pouku i postanite mudri, i ne zanemarujte je.
    34 Srećan je čovek koji me sluša i svaki dan na vratima mojim bdi, koji stražari kod dovratka vrata mojih.
    35 Jer ko mene nalazi, nalazi život, i zadobija naklonost Gospodnju.
    36 A ko me ne nalazi, zlo čini duši svojoj. Svi koji me mrze, vole smrt.”

Mislim da je ovaj stih najjasniji,.premda mnogi ne razumiju ni taj stih i čude se kada kažem da to Sin Božji govori za sebe , ili Isus, ako želim objasniti
    Samo ima jedna Biblija ne znam koji prevod gdje piše krugu prevod- stvorena sam.
    Zašto bi Bog stvarao Mudrost , kada je On sam po sebi mudra, ali Sin je isto Očeva Mudrost . Nije li Gospod Isus Krist na zemlji u tijelu grršnog čovjeka ,.pisti nije kao čovjek dmjei znati sve da ne bi sve rekao jer je bio potpuna istina i u Njega se laži nije našlo, ni prevare kao što je i Bog Otac spdulyns Ljubav.

Isus kao čovjek od rođenja morao je rasti u mudrosti i čitati sveto pismo dok nije shvatio ko je!
    Tako sada i mi moramo da bi mogli živjeti životom kakav je živjeti i nas Gospod Isus Krist

• Zašto je Mojsiju bio zabranjen ulazak u Obećanu zemlju?

Petoknjižje
    1
    0 Votes
    1 Objave
    46 Pregleda
    Nema odgovora
  • Koga su Kain i Šet vjenčali?

Petoknjižje
    1
    0 Votes
    1 Objave
    33 Pregleda
    Nema odgovora
  • O čemu govori Levitski zakonik?

Petoknjižje
    1
    0 Votes
    1 Objave
    22 Pregleda
    Nema odgovora
  • Koje su različite vrste prinosa opisane u Levitskom zakoniku?

Petoknjižje
    1
    0 Votes
    1 Objave
    20 Pregleda
    Nema odgovora
  • Koje je značenje i kontekst Levitskog zakonika 18:22?

Petoknjižje
    1
    0 Votes
    1 Objave
    22 Pregleda
    Nema odgovora
  • Što Levitski zakonik 19:28 kaže o tetovažama?

Petoknjižje
    1
    0 Votes
    1 Objave
    41 Pregleda
    Nema odgovora
  • Zašto je Bog odlučio potopiti Zemlju prema Bibliji?

Petoknjižje
    1
    0 Votes
    1 Objave
    22 Pregleda
    Nema odgovora