Što znači Izlazak 3:14?

• Izlazak 3:14 jedan je od najdubljih i teološki najbogatijih stihova u cijeloj Bibliji. Ona glasi: "Bog reče Mojsiju: ​​'JA SAM KOJI JESAM'.' I reče: 'Ovo reci Izraelskom narodu: 'Ja JESAM poslao me je k vama.'"

Da bismo razumjeli dubinu ovog stiha, prvo moramo razmotriti kontekst u kojem se pojavljuje. Mojsije, čuvajući stado svog tasta Jitra, nailazi na gorući grm na brdu Horeb. Ovo je ključni trenutak, budući da se Bog sprema zadužiti Mojsija da izvede Izraelce iz egipatskog ropstva. Kada Mojsije pita Boga što bi trebao reći Izraelcima kada pitaju za ime Boga koji ga je poslao, Bog odgovara s "JA SAM KOJI JESAM."

Izraz "JA SAM KOJI JESAM" (na hebrejskom, "Ehyeh-Asher-Ehyeh") je izjava Božje vječne, samopostojeće prirode. Označava da je Bog nepromjenjiv, samodostatan i neovisan o svim stvarima. Ova izjava izdvaja Boga od svih drugih bića koja svoje postojanje vuku iz nečeg drugog. Božje postojanje ne ovisi ni o čemu; On jednostavno jest. Ovaj koncept je temelj za razumijevanje prirode Boga u judeo-kršćanskoj tradiciji.

Ime "JA JESAM" (Ehyeh) izvedeno je iz hebrejskog glagola "hayah", što znači "biti" ili "postojati". Ovaj glagolski oblik naglašava Božju dinamičnu i djelatnu prisutnost. Božja samoidentifikacija kao "JA JESAM" poručuje da On nije udaljeno ili odvojeno božanstvo, već onaj koji je aktivno uključen u svijet i živote svog naroda. To je dodatno naglašeno Njegovom interakcijom s Mojsijem i Njegovom obvezom da izbavi Izraelce iz ropstva.

Implikacije "JA SAM KOJI JESAM" su višestruke. Prvo, govori o Božjoj aseitnosti, teološkom pojmu koji označava Božje samopostojanje i neovisnost o stvorenju. Za razliku od ljudi i ostatka stvorenja, čije postojanje ovisi o Bogu, Bog je samoodrživ. To se ponavlja u odlomcima kao što je Izaija 44:6, gdje Bog izjavljuje: "Ja sam prvi i ja sam posljednji; osim mene nema boga."

Drugo, "JA SAM KOJI JESAM" ukazuje na Božju nepromjenjivost, što znači da se On ne mijenja. Jakovljeva 1:17 to pojačava izjavom: "Svaki dobar dar i svaki savršeni dar odozgor je, silazi od Oca svjetla, kod kojega nema promjene ni sjene koja bi nastala promjenom." Božja priroda, karakter i obećanja ostaju postojani kroz vrijeme, pružajući pouzdan temelj za vjeru i povjerenje.

Treće, ime "JA JESAM" označava Božju vječnu prisutnost. U Otkrivenju 1:8, Bog je opisan kao "Alfa i Omega... koji jest i koji je bio i koji će doći, Svemogući." Ova vječna prisutnost uvjerava Izraelce, a time i sve vjernike, da je Bog uvijek s njima, nadilazeći vrijeme i prostor.

Teološki, "JA SAM KOJI JESAM" također predočava novozavjetnu objavu Isusa Krista. U Evanđelju po Ivanu, Isus daje nekoliko izjava "JA JESAM" koje ponavljaju Izlazak 3:14. Na primjer, u Ivanu 8:58, Isus izjavljuje: "Prije nego što je Abraham bio, Ja jesam." Ova izjava ne samo da potvrđuje Njegovo prethodno postojanje, već i Njegovo božanstvo, izravno ga povezujući s Bogom gorućeg grma. Druge izjave "JA JESAM", kao što su "Ja sam kruh života" (Ivan 6:35), "Ja sam svjetlo svijeta" (Ivan 8:12) i "Ja sam uskrsnuće i život" (Ivan 11,25), dalje otkrivaju Isusa kao utjelovljenog Boga koji zadovoljava svaku ljudsku potrebu.

Iz pastoralne perspektive, Izlazak 3:14 nudi duboku utjehu i sigurnost. Podsjeća vjernike da je Bog vječno prisutan i nepromjenjiv. U vremenima neizvjesnosti i krize, spoznaja da je Bog „JA JESAM“ donosi stabilnost i nadu. Božje samootkrivenje Mojsiju uvjerava nas da On nije daleka, neosobna sila, već osoban, relacijski Bog koji je intimno uključen u živote svog naroda.

Štoviše, ovaj stih izaziva vjernike da vjeruju u Božju dostatnost. Baš kao što je Mojsije bio pozvan osloniti se na Božju prisutnost i moć, a ne na vlastite sposobnosti, i mi smo pozvani staviti svoje povjerenje u Onoga koji je samodostatan i svemoćan. Ovo povjerenje nije slijepo, već se temelji na povijesnom i trajnom otkrivenju Božjeg karaktera i djela.

U kršćanskoj literaturi brojni su teolozi razmišljali o značaju Izlaska 3,14. Na primjer, A.W. Tozer, u svom klasičnom djelu "Znanje o svetom", piše o Božjim atributima, naglašavajući Njegovo samopostojanje i nepromjenjivost kako je otkriveno u ovom stihu. Tozerova razmišljanja pomažu vjernicima da shvate Božju narav koja izaziva strahopoštovanje i njeguju dublje poštovanje i povjerenje u Njega.

Zaključno, Izlazak 3:14 je kamen temeljac biblijske teologije, otkrivajući suštinsku prirodu Boga kao samopostojećeg, nepromjenjivog i vječno prisutnog. Pruža temelj za razumijevanje Božjeg odnosa s Njegovim narodom i Njegovog otkupiteljskog djela kroz povijest. Za vjernike, to je izvor duboke sigurnosti i poziv na povjerenje u dostatnost i vjernost velikog "JA JESAM".

• Gdje je Mojsije pisao o Isusu u Starom zavjetu?

Petoknjižje
    2
    0 Votes
    2 Objave
    96 Pregleda
    FaithF

Da od pada u grijeh, pa paljenje Sodome i Gomore, kada je lot sa svojim.kcerima i ženom bio pušten, kada Avran poslan tamo govorio je sa njim i molio ga , ako bude bar 40,.pa 35, pa 30, pa 20 , pa 10 vjernih fa će ih spasiti.
    I naravno kada došao bratu lotu ,.onda došli anđeli , a lot nije znao ko su.
    Ok... I ond Lotiva žena bila upozorena da se ne okreće da ide naprijed, ali okrenula se i pretvorila se u stup.
    I skroz križ cijeli stari zavjet dok šta piše o Gospodu našem Isusu, ali ljudi ne razumiju ili ne žele, ne znam šta bi rekla.
    Pa onda govore odvratne stvari o starozavjetnom Bogu, a da je drugi Bog u novim zavjetu koji je Isus net ne razumiju da Sin Božji ili Gospod Isus sve činio pod potpunom dopuštenjem Boga Oca
    Naime i Bog se dogovarao sa Sinom.u oko stvaranja čovjeka, a ne sa anđelima koji su stvorenja.
    Sin postoji od prije svega stalno sa Ocem, ako razumijem dobro pošto je Bog mudar , a Isus govru u pričama Salamonovim o Sebi
    Priče Solomonove 8:22-36

22 Gospod me imao na početku svog puta, pre njegovih dela od starine.
    23 Postavljena sam još od davnina, od početka, od vremena pre nego što je zemlja nastala.
    24 Rođena sam kad još nije bilo bezdana vodenih, kad nije bilo izvora obilnih voda.
    25 Rođena sam pre nego što su gore utvrđene, pre nego što su brda nastala,
    26 kad još nije načinio zemlju, ni polja, ni prva zrna plodne zemlje.
    27 Kad je uređivao nebesa, bila sam tu. Kad je odredio krug nad licem bezdana vodenog,
    28 kad je u visinama učvršćivao oblake, kad je utvrđivao izvore bezdana vodenog,
    29 kad je moru odredio granice koje vode njegove ne smeju preći, kad je određivao temelje zemlji,
    30 tada sam bila uz njega kao vešt graditelj, i dan za danom bila sam mu naročita radost, i veselila sam se pred njim sve vreme,
    31 veselila sam se plodnom tlu zemlje njegove i radost su mi bili sinovi ljudski.
    32 Zato me poslušajte, sinovi moji. Srećni su oni koji se drže puteva mojih.
    33 Slušajte pouku i postanite mudri, i ne zanemarujte je.
    34 Srećan je čovek koji me sluša i svaki dan na vratima mojim bdi, koji stražari kod dovratka vrata mojih.
    35 Jer ko mene nalazi, nalazi život, i zadobija naklonost Gospodnju.
    36 A ko me ne nalazi, zlo čini duši svojoj. Svi koji me mrze, vole smrt.”

Mislim da je ovaj stih najjasniji,.premda mnogi ne razumiju ni taj stih i čude se kada kažem da to Sin Božji govori za sebe , ili Isus, ako želim objasniti
    Samo ima jedna Biblija ne znam koji prevod gdje piše krugu prevod- stvorena sam.
    Zašto bi Bog stvarao Mudrost , kada je On sam po sebi mudra, ali Sin je isto Očeva Mudrost . Nije li Gospod Isus Krist na zemlji u tijelu grršnog čovjeka ,.pisti nije kao čovjek dmjei znati sve da ne bi sve rekao jer je bio potpuna istina i u Njega se laži nije našlo, ni prevare kao što je i Bog Otac spdulyns Ljubav.

Isus kao čovjek od rođenja morao je rasti u mudrosti i čitati sveto pismo dok nije shvatio ko je!
    Tako sada i mi moramo da bi mogli živjeti životom kakav je živjeti i nas Gospod Isus Krist

• Zašto je Mojsiju bio zabranjen ulazak u Obećanu zemlju?

Petoknjižje
    1
    0 Votes
    1 Objave
    23 Pregleda
    Nema odgovora
  • Koga su Kain i Šet vjenčali?

Petoknjižje
    1
    0 Votes
    1 Objave
    20 Pregleda
    Nema odgovora
  • Kakvo je značenje događaja u Levitskom zakoniku 10?

Petoknjižje
    1
    0 Votes
    1 Objave
    16 Pregleda
    Nema odgovora
  • O čemu govori Levitski zakonik?

Petoknjižje
    1
    0 Votes
    1 Objave
    19 Pregleda
    Nema odgovora
  • Koje je značenje i kontekst Levitskog zakonika 18:22?

Petoknjižje
    1
    0 Votes
    1 Objave
    17 Pregleda
    Nema odgovora
  • Što Levitski zakonik 19:28 kaže o tetovažama?

Petoknjižje
    1
    0 Votes
    1 Objave
    27 Pregleda
    Nema odgovora
  • Zašto je Bog odlučio potopiti Zemlju prema Bibliji?

Petoknjižje
    1
    0 Votes
    1 Objave
    17 Pregleda
    Nema odgovora