Koji su ključni događaji i lekcije iz Postanka, poglavlja 1 do 3?

• Uvodna poglavlja Postanka — poglavlja 1 do 3 — temelj su ne samo Biblije nego i cjelokupnog judeo-kršćanskog svjetonazora. Ova poglavlja postavljaju temelje za razumijevanje prirode Boga, svemira, čovječanstva i grijeha. Oni pružaju bogatu tapiseriju teoloških i moralnih lekcija koje su tisućljećima bile predmetom promišljanja i tumačenja.

Pripovijest o stvaranju (Postanak 1-2:3)
    Prvo poglavlje Postanka opisuje stvaranje svijeta u strukturiranom, poetskom obliku, koji se često naziva "Himnom stvaranja". Ova je pripovijest podijeljena na šest dana kreativne aktivnosti, koja kulminira sedmim danom odmora.

Dan 1: Bog stvara svjetlo, odvaja ga od tame (Postanak 1:3-5). Ovaj čin uvodi koncept reda i razlikovanja u stvaranju, naglašavajući Božju vlast nad kaosom.

Dan 2: Svod (nebo) je stvoren da odvoji vode iznad od voda ispod (Postanak 1:6-8). Ovo uspostavlja nebesa i Zemlju kao različita područja.

Dan 3: Bog okuplja vode pod nebom na jedno mjesto, dopuštajući suhom da se pojavi. Tada nastaju vegetacija, biljke i drveće (Postanak 1:9-13). Ovo pokazuje Božju odredbu i plodnost Njegovog stvorenja.

Dan 4: Stvaranje sunca, mjeseca i zvijezda da upravljaju vremenom i godišnjim dobima (Postanak 1:14-19). Time se naglašava urednost i svrhovitost stvaranja.

Dan 5: Bog stvara stvorenja mora i ptice u zraku, blagoslivljajući ih da se plode i množe (Postanak 1,20-23). Ovo uvodi pojam blagoslova i obilja života.

Dan 6: stvorene su kopnene životinje, a zatim i ljudi, stvoreni na sliku Božju (Postanak 1:24-31). Stvaranje ljudi kao muškaraca i žena na Božju sliku naglašava unutarnju vrijednost i dostojanstvo ljudskog života. Ovaj dan također uvodi ideju upravljanja, budući da je ljudima dana vlast nad zemljom.

Dan 7: Bog se odmara, posvećujući sedmi dan (Postanak 2:1-3). Ovo uspostavlja načelo subote, temu koja se ponavlja u cijelom Svetom pismu, naglašavajući važnost odmora i svetost vremena.

Detaljno stvaranje čovječanstva (Postanak 2:4-25)
    Dok Postanak 1 pruža širok pregled, Postanak 2 zumira stvaranje čovječanstva. Ovo poglavlje nudi intimniji i detaljniji prikaz.

Bog oblikuje Adama od praha zemaljskog i udahnjuje mu u nosnice dah života, čineći ga živim bićem (Postanak 2,7). Ovaj čin označava jedinstven odnos između Boga i čovječanstva, naglašavajući da je sam život božanski dar.

Adam je smješten u Edenski vrt, raj s obilnim resursima, uključujući stablo života i stablo spoznaje dobra i zla (Postanak 2,8-9). Bog zapovijeda Adamu da radi i brine o vrtu, a daje i posebnu zapovijed u vezi sa stablom spoznaje dobra i zla: "Ne smiješ jesti sa stabla spoznaje dobra i zla, jer kad jedeš s sigurno ćeš umrijeti" (Postanak 2:17, NIV).

Bog priznaje da čovjeku nije dobro biti sam i stvara mu prikladnu pomoćnicu. On uzrokuje da Adam padne u dubok san, uzima mu jedno rebro i oblikuje Evu (Postanak 2:18-22). Ovaj čin uspostavlja temelj za brak, kao što Adam izjavljuje: "Ovo je sada kost od mojih kostiju i meso od mog mesa; zvat će se 'žena', jer je uzeta od čovjeka" (Postanak 2:23, NIV) . Poglavlje završava izjavom da će čovjek ostaviti oca i majku i prionuti uza svoju ženu, te će oni biti jedno tijelo (Postanak 2,24), naglašavajući jedinstvo i svetost braka.

Pad čovjeka (Postanak 3)
    Postanak 3 pripovijeda o tragičnom padu čovječanstva, uvodeći grijeh i njegove posljedice u svijet. Poglavlje počinje sa zmijom, lukavijom od bilo kojeg drugog stvorenja, koja ispituje Evu o Božjoj zapovijedi u vezi sa stablom spoznaje dobra i zla (Postanak 3,1). Zmijino pitanje dovodi u sumnju Božju dobrotu i istinitost.

Eva odgovara ponavljajući Božju zapovijed, ali dodaje da ne smiju dirati stablo jer će u suprotnom umrijeti (Postanak 3,2-3). Zmija tada izravno proturječi Bogu, govoreći: "Nećete sigurno umrijeti... Jer Bog zna da će vam se oči otvoriti kad budete jeli s nje, i bit ćete kao Bog, poznavajući dobro i zlo" ​​(Postanak 3,4). -5, NIV).

Eva, namamljena zmijinim riječima i izgledom stabla, jede plod i daje nešto Adamu, koji također jede (Postanak 3,6). Oči im se otvore i oni shvate da su goli, što ih navodi da sašiju smokvino lišće kako bi se pokrili (Postanak 3,7).

Kad Bog hoda po vrtu, Adam i Eva se skrivaju. Bog poziva Adama, koji priznaje da se bojao jer je bio go (Postanak 3,8-10). Bog ih ispituje, a Adam okrivljuje Evu, dok Eva okrivljuje zmiju (Postanak 3,11-13).

Bog izriče presudu zmiji, Evi i Adamu. Zmija je prokleta da puže na trbuhu i jede prah, a između nje i žene i između njezina i njezina potomstva uspostavljeno je neprijateljstvo. Ženino će potomstvo zgnječiti zmiji glavu, dok će zmija udariti njegovu petu (Postanak 3,14-15). Ovaj stih, koji se često naziva Protoevangelium, smatra se prvim nagovještajem evanđelja, predviđajući konačnu pobjedu Krista nad Sotonom.

Evina kazna uključuje povećanu bol tijekom rađanja i kompliciran odnos s mužem (Postanak 3,16). Adamova kazna uključuje prokletu zemlju, bolan rad i konačnu smrt (Postanak 3:17-19). Ove presude uvode teme patnje, rada i smrtnosti.

Bog zatim pravi odjeću od kože za Adama i Evu, označavajući prvi čin žrtvovanja i nagovještavajući žrtveni sustav koji će kasnije biti uspostavljen (Postanak 3:21). Konačno, Bog ih protjeruje iz edenskog vrta kako bi ih spriječio da jedu sa stabla života i zauvijek žive u svom palom stanju (Postanak 3:22-24).

Ključne lekcije iz Postanka 1-3

1. Božja priroda: Ova poglavlja otkrivaju Boga kao suverenog Stvoritelja koji donosi red iz kaosa. Njegova kreativna djela su svrhovita i dobra, odražavajući Njegov karakter. Bog je također relacijski, kao što se vidi u Njegovoj interakciji s čovječanstvom, i pravedan, kao što pokazuje Njegov odgovor na grijeh.

2. Dostojanstvo čovječanstva: Biti stvoren na sliku Božju (Imago Dei) svakom ljudskom biću daje intrinzičnu vrijednost i dostojanstvo. Ovaj koncept je temelj za razumijevanje ljudskih prava i svetosti života.

3. Svetost rada i odmora: Rad je prikazan kao božanska zapovijed, a ne prokletstvo, i sastavni je dio ljudske svrhe. Načelo subote naglašava važnost odmora i obožavanja, podsjećajući čovječanstvo na njihovu ovisnost o Bogu.

4. Institucija braka: Stvaranje Eve od Adama i uspostava bračne zajednice naglašavaju komplementarnu prirodu muškarca i žene i svetost braka. Zajednica "jednog tijela" ukazuje na duboke relacijske i zavjetne aspekte braka.

5. Stvarnost grijeha i njegovih posljedica: Pripovijest o padu objašnjava podrijetlo grijeha i njegov sveprisutan utjecaj na svijet. Grijeh remeti odnose - s Bogom, međusobno i sa stvorenjem. Posljedice grijeha uključuju patnju, napor i smrt, koje doživljavamo posvuda.

6. Nada u otkupljenje: Unatoč težini pada, Postanak 3:15 nudi tračak nade. Obećanje o budućem potomstvu koje će zgnječiti zmijinu glavu ukazuje na Kristovo otkupiteljsko djelo. Ovo obećanje postavlja pozornicu za odvijanje priče o spasenju kroz cijelu Bibliju.

Zaključno, poglavlja 1. do 3. knjige Postanka bogata su teološkim i moralnim uvidima. Oni pružaju temeljno razumijevanje o tome tko je Bog, tko smo mi i zašto je svijet takav kakav jest. Ova nas poglavlja pozivaju da razmislimo o našem odnosu s Bogom, našoj svrsi u svijetu i našoj potrebi za iskupljenjem, postavljajući pozornicu za ostatak biblijske priče.

• Gdje je Mojsije pisao o Isusu u Starom zavjetu?

Petoknjižje
    2
    0 Votes
    2 Objave
    96 Pregleda
    FaithF

Da od pada u grijeh, pa paljenje Sodome i Gomore, kada je lot sa svojim.kcerima i ženom bio pušten, kada Avran poslan tamo govorio je sa njim i molio ga , ako bude bar 40,.pa 35, pa 30, pa 20 , pa 10 vjernih fa će ih spasiti.
    I naravno kada došao bratu lotu ,.onda došli anđeli , a lot nije znao ko su.
    Ok... I ond Lotiva žena bila upozorena da se ne okreće da ide naprijed, ali okrenula se i pretvorila se u stup.
    I skroz križ cijeli stari zavjet dok šta piše o Gospodu našem Isusu, ali ljudi ne razumiju ili ne žele, ne znam šta bi rekla.
    Pa onda govore odvratne stvari o starozavjetnom Bogu, a da je drugi Bog u novim zavjetu koji je Isus net ne razumiju da Sin Božji ili Gospod Isus sve činio pod potpunom dopuštenjem Boga Oca
    Naime i Bog se dogovarao sa Sinom.u oko stvaranja čovjeka, a ne sa anđelima koji su stvorenja.
    Sin postoji od prije svega stalno sa Ocem, ako razumijem dobro pošto je Bog mudar , a Isus govru u pričama Salamonovim o Sebi
    Priče Solomonove 8:22-36

22 Gospod me imao na početku svog puta, pre njegovih dela od starine.
    23 Postavljena sam još od davnina, od početka, od vremena pre nego što je zemlja nastala.
    24 Rođena sam kad još nije bilo bezdana vodenih, kad nije bilo izvora obilnih voda.
    25 Rođena sam pre nego što su gore utvrđene, pre nego što su brda nastala,
    26 kad još nije načinio zemlju, ni polja, ni prva zrna plodne zemlje.
    27 Kad je uređivao nebesa, bila sam tu. Kad je odredio krug nad licem bezdana vodenog,
    28 kad je u visinama učvršćivao oblake, kad je utvrđivao izvore bezdana vodenog,
    29 kad je moru odredio granice koje vode njegove ne smeju preći, kad je određivao temelje zemlji,
    30 tada sam bila uz njega kao vešt graditelj, i dan za danom bila sam mu naročita radost, i veselila sam se pred njim sve vreme,
    31 veselila sam se plodnom tlu zemlje njegove i radost su mi bili sinovi ljudski.
    32 Zato me poslušajte, sinovi moji. Srećni su oni koji se drže puteva mojih.
    33 Slušajte pouku i postanite mudri, i ne zanemarujte je.
    34 Srećan je čovek koji me sluša i svaki dan na vratima mojim bdi, koji stražari kod dovratka vrata mojih.
    35 Jer ko mene nalazi, nalazi život, i zadobija naklonost Gospodnju.
    36 A ko me ne nalazi, zlo čini duši svojoj. Svi koji me mrze, vole smrt.”

Mislim da je ovaj stih najjasniji,.premda mnogi ne razumiju ni taj stih i čude se kada kažem da to Sin Božji govori za sebe , ili Isus, ako želim objasniti
    Samo ima jedna Biblija ne znam koji prevod gdje piše krugu prevod- stvorena sam.
    Zašto bi Bog stvarao Mudrost , kada je On sam po sebi mudra, ali Sin je isto Očeva Mudrost . Nije li Gospod Isus Krist na zemlji u tijelu grršnog čovjeka ,.pisti nije kao čovjek dmjei znati sve da ne bi sve rekao jer je bio potpuna istina i u Njega se laži nije našlo, ni prevare kao što je i Bog Otac spdulyns Ljubav.

Isus kao čovjek od rođenja morao je rasti u mudrosti i čitati sveto pismo dok nije shvatio ko je!
    Tako sada i mi moramo da bi mogli živjeti životom kakav je živjeti i nas Gospod Isus Krist

• Zašto je Mojsiju bio zabranjen ulazak u Obećanu zemlju?

Petoknjižje
    1
    0 Votes
    1 Objave
    23 Pregleda
    Nema odgovora
  • Koga su Kain i Šet vjenčali?

Petoknjižje
    1
    0 Votes
    1 Objave
    20 Pregleda
    Nema odgovora
  • Kakvo je značenje događaja u Levitskom zakoniku 10?

Petoknjižje
    1
    0 Votes
    1 Objave
    16 Pregleda
    Nema odgovora
  • Koje su različite vrste prinosa opisane u Levitskom zakoniku?

Petoknjižje
    1
    0 Votes
    1 Objave
    18 Pregleda
    Nema odgovora
  • Koje je značenje i kontekst Levitskog zakonika 18:22?

Petoknjižje
    1
    0 Votes
    1 Objave
    17 Pregleda
    Nema odgovora
  • Zašto je Bog odlučio potopiti Zemlju prema Bibliji?

Petoknjižje
    1
    0 Votes
    1 Objave
    17 Pregleda
    Nema odgovora
  • Ko je bio Noa u Bibliji?

Petoknjižje
    1
    0 Votes
    1 Objave
    14 Pregleda